20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

ÜFE'deki belirsizlik kiracıyı vuracak

Son Güncelleme: 9 TEMMUZ 2012 - TSİ 10:39

Borçlar Kanunu'nda konut kirası artışları ÜFE'ye endekslenirken, Enflasyonun negatif çıktığı aylarda artışın nasıl yapılacağına ilişkin yasada herhangi bir hüküm konulmaması kriz çıkardı.

Borçlar Kanunu'nun, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesiyle konut kiralarında artış, son 12 ayda Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) yaşanacak artışa göre belirlenecek.

Enflasyonun son 12 aylık dönemde negatif çıktığı aylarda artışın nasıl yapılacağına ilişkin yasada herhangi bir hüküm konulmaması da soru işaretlerine neden oldu. Türk Borçlar Kanununun 344. maddesine göre, bundan sonra konut kiralarında artış, bir önceki kira yılındaki ÜFE'de meydana gelen artışı geçemeyecek. Örneğin 1 Haziran 2011 tarihinde kiralanmış bulunan bir konutun 2012 yılında kira artışı yapılırken Haziran 2012 tarihinden geriye doğru son 12 aylık ÜFE artışı dikkate alınacak. Bu da Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ÜFE'de "Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim" verilerine göre yüzde 6.44 artış yapılacağı anlamına geliyor. Enflasyonda yıl içerisinde yaşanan aşırı oynaklık ise kiracıların işini büyük ölçüde şansa bırakıyor. Örneğin, kira artış dönemi Mayıs ayına denk gelmiş olsaydı, aynı ev için yüzde 8.06, Ocak ayına denk gelmiş olsaydı bu kez de yüzde 11.13 oranında artış yapılacaktı. Geçmiş yıllarda enflasyonda kaydedilen oynaklık ise çok daha büyük farklar yaratıyordu. Örneğin bu yasa hükmü 2005 yılında geçerli olsaydı kira artış dönemi Mart ayına denk gelenler yüzde 11.33, Kasım ayına denk gelenler ise yüzde 1.6 oranında artış yapacaktı. Bu da yedi kat fark anlamına geliyordu.

Millî Gazete