Bunlar uyku kalitesini bozuyor
Son Güncelleme: 15 EYLÜL 2012 - TSİ 11:27
Uyumaya hazırlanırken bilgisayar kullanmak, uyku apnesi, sigara kullanımı gibi durumlarda uyku kalitesi bozulabiliyor.Uygulamalı Ergonomi dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre yatmaya hazırlanırken bilgisayar, tablet bilgisayar ve akıllı telefonları elden bırakmak gerekiyor.
Rensselaer Politeknik Enstitüsü’ndeki araştırmaya katılan denekler yatmadan önce belirtilen teknik cihazlarda film izlediler ya da oyun oynadılar. Deney sonucunda yatmadan önceki 2 saatlik süre boyunca elektronik cihaz kullanmanın uykuda salgılanan melatonin seviyesini yüzde 22 düşürdüğü ortaya çıktı. Uzmanlara göre melatonin seviyesinin düşmesi uyku kalitesinde ciddi hasara yol açtığı gibi obezite ve diyabet riskini de yükseltiyor.
Uyku apnesi okul başarısını düşürüyor
Okul öncesi çocuklarda toplam uyku süresinin 11-12 saat olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refika Ersu, 6-12 yaş döneminde ise bu sürenin 9-11 saat olması gerektiğini söyledi.
Horlama ve tıkayıcı uyku apnesinin çocuklarda da sık görülen bir durum olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ersu, şöyle konuştu: ''Tıkayıcı uyku apne sendromu, uyku sırasında tam veya kısmi hava yolu tıkanması sonucunda normal solunumun ve uyku yapısının bozulmasıdır. Tıkayıcı uyku apne sendromu en sık 2-6 yaş arasındaki çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı olarak oluşur. Eğer tedavi edilmezse çocukların sağlığını, eğitimlerini ve yaşam kalitesini etkiler.''
Tıkayıcı uyku apnesi olan çocuklarda öğrenme zorluğu yaşandığını, kalabalık sınıflarda öğretmenlerin bunu fark edemeyeceğini vurgulayan Ersu, ''Kronik horlama sıklığı, İstanbul'da ilköğretim çocuklarında yaptığımız bir çalışmada yüzde 7 çıktı. Ancak tıkayıcı apne her horlayan çocukta olmadığı için sıklığı daha azdır ve çocukların yüzde 1'inde görülür" dedi.
Sigara içenlere rahat uyku yok
Almanya’da Charite Berlin Tıp Okulu tarafından yapılan araştırmaya göre, sigara tiryakileri daha az uyuyor ve uyku kaliteleri daha düşük oluyor.
Araştırmada 1100 sigara tiryakisinin yüzde 17’si günde 6 saatten az uyduğunu, yüzde 28’i uyku kalitesini “rahatsız” bulduğunu söyledi. Uzmanlar uykusuzluk çekenlere sigarayı bırakmalarını önerdi.
Hürriyet /Milliyet / Milli Gazete