20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Körfez gündeminde bu hafta...10.02.2017

Son Güncelleme: 10 ŞUBAT 2017 - TSİ 11:43

Körfez Ülkelerinin Suudi Arabistan hariç tamamı, uluslararası risk derecelendirme kuruluşları tarafından, 2017 yılı için “düşük politik risk” grubunda değerlendirildi. Suudi Arabistan ise “orta risk” grubunda yer aldı.

Körfez ülkelerindeki kozmetik ve  kişisel bakım ürünleri pazarının 2016 yılında yaklaşık 9.3 milyar dolarlık hacme ulaştığı bildirildi. Sektör temsilcileri Mayıs ayındaki bir fuarda Dubai’de biraraya gelmeye hazırlanırken, önümüzdeki 4 yıl içinde pazar büyüklüğünün bölgede 13.6 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’da petrol dışı üretim son 17 ayın en yüksek oranına ulaştı. Yıl başında iç piyasalarda iyimserliğe neden olan bu gelişmeye paralel olarak büyüme ve istihdam rakamlarında da iyileşmeler görüldüğü ekonomi haberlerine yansıdı.

Suudi Arabistan ilaç ve medikal ürün ithalatına yıllık yaklaşık 6.5 milyar dolar ödüyor. Ülke içerisinde ilaç ve sağlık sektörüne yatırım yapanlar ise, devletten teşvik ve destek bekliyor.  Cidde Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ise, konunun bir başka yönüne, ülkeye ithal edilen ilaçların ve yiyeceklerin gümrükte bekletilme nedenlerinden doğan gecikmelere dikkat çekiyorlar. Kamu tarafı ise bu tür gecikme ve kayıp olaylarını ortadan kaldırmak için ürünlerin denetiminde  elektronik sistemlerin kullanılacağını ifade ediyorlar.

Suudi Arabistan, bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Suud kadınlar günü etkinliklerini  çarşamba günü başkent Riyad’da başlatacak. 3 gün sürecek programlarda Suud’lu kadınlarının başarıları anlatılacak ve değişik alanlardaki çalışmaları sergilenecek. Kraliyet Ailesinin kadın üyeleri de etkinlikler boyunca eğitimden spora bir çok alanda kadınlarla ilgili açılımları anlatacaklar.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nde geçen hafta ve hafta sonu görülen şiddetli rüzgarlar halk arasında paniğe neden oldu.  Şiddetli rüzgarlar nedeni ile kum fırtınaları yollardaki sürücülere zor anlar yaşatırken, 24 saatlik süre içerisinde sadece Dubai’de yaklaşık 762 trafik kaza vakası ihbar edildi. Sadece Fırtınayla ilgili olaylar yüzünden polis 8286 kez arandı. Halka anonslar yoluyla zorunlu haller dışında dışarıya çıkmamaları uyarısı yapıldı. Bu arada bazı inşaatlardaki yüksek vinçlerden de rüzgar nedeniyle platformdan kaymalar ve ölümle sonuçlanan kazalar meydana geldi.  

Türkiye ve BAE arasındaki ticari ilişkilerin hacmi  son yıllarda hızla artıyor. Petrol ve gaz sektörü haricinde de iki ülke arasındaki dış ticari ilişkiler, yaklaşık 8 milyar dolara ulaştı.  BAE’nin Türkiye ile olan dış ticaret hacmi, kendi sıralamasında 15. sırada yer alıyor. Türkiye, BAE’nin ithalat yaptığı ülkeler arasında 6. sırada yer alıyor. Hafta içinde BAE Ekonomiden Sorumlu Bakanı Türkiye’deydi.  Türk Hükümetinden ekonomi yönetimiyle bir araya gelen konuk bakan, turizm, ulaşım, yenilenebilir enerji, sağlık ve finansal sektörlerdeki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı.

Birleşik Arap Emirlikleri iyi yetişmiş insan gücünü ülkeye çekebilmek için vize politikasını değiştiriyor. İlk aşamada sağlık, turizm ve eğitim alanında yüksek öğrenim görmüş ya da tecrübeli yabancılara vize kolaylıkları sağlanacak. İkinci aşamada ise  bunlara ilave olarak bilimsel araştırma, teknik ve kültürel alanlar ilave edilecek.

Uzun zamandır yapımı devam eden, Abu Dhabi Louvre Müzesi için açılış günü yaklaştı. Yaklaşık 650 milyon dolara malolan ve 2016 yılında dünyanın en heyecan veren yapıları arasında seçilen müze, ilk ziyaretçileri ile yakın bir zamanda buluşacak.

Katar

Dünya piyasalarındaki enerji ürünlerindeki ani fiyat değişimlerine bağlı ekonomik şartlar, Katar’ı ülke dışında ticari arayışlara itiyor.  Katar bir taraftan başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, diğer ülkelerle ticari ilişkilerini büyütmeye çalışırken diğer taraftan da petrol ve doğal gaz alanında operasyon bilgi ve tecrübesini uluslararası pazarlarda kullanmak istiyor. 

Pakistan’a boru hattı ile doğalgaz satışı konusunda Japon, Amerikan ve Avrupalı firmalarla konsorsiyuma giderken, Fas ve diğer bazı Afrika ülkelerinde de petrol ve doğalgaz üretiminde danışmanlık ve işletim anlaşmaları yapmak üzere pazar arıyor.  

AB üyesi ülkeler ile ikili ticaret hacmi 20 milyar dolara yaklaşıyor. Bu arada Sudan Cumhurbaşkanı da yaptığı açıklamada Katar’ın Sudan’a yaptığı ekonomik desteklere minnettar olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı el Beşir, Katar’ın bugüne kadar Sudan’a hep destekçi olmasından da çok mutluluk duyulduğunu ve arap ülkeleri arasındaki kardeşliğin gerçek timsalini yansıttığı da  belirtti.  

Umman

İran ve Umman 2013 yılında yaptıkları İran doğal gazının Umman’a getirilmesi ve hem Umman’ın yerel ihtiyacı, hem de Umman üzerinden uluslararası pazarlara satışı konusundaki anlaşmaya son şekli veriliyor. Umman’ın Sur Şehrinde bulunan  doğal gazı sıvılaştırma tesislerinde günde 1.5 milyon feet küplük İran gazı sıvılaştırılarak satılacak. Doğal gaz boru hattı projesinde ise, Güney Kore ve Hollanda’lı firmalarla çalışılıyor.

Kuveyt

Kuveyt Arap Ekonomisini Kalkındırma Fonu’ndan Sudan’a yaklaşık 1 milyar dolarlık kredi verdi. Sudan’ın gelişimi ve kalkınması için yapılan yardımın, Doğu Sudan bölgesindeki ziraat ve su kaynaklarında değerlendirilmesi düşünülüyor. Böylelikle Sudan’daki tarımsal üretimin, yakın gelecekte, hem ülkeye hem de bölgeye katkıları bekleniyor. Kuveyt yaklaşık 55 yıldır Sudan’a yardımda bulunuyor.

AKRA için derleyen:  Sedat  Yüksel