Elektrikli araçlar petrole olan telebi azaltacak mı?
Son Güncelleme: 17 TEMMUZ 2017 - TSİ 10:35
Dünyanın en büyük petrol üreticileri artık elektrikli araçları çok ciddi bir tehdit olarak görmeye başladı. Düne kadar yapılan araştırmaları ve koyulan hedefleri pek ciddiye almayan petrol devleri, talebin artması ve markaların kısa vadede tamamen elektrikli otomobillere yöneleceklerini açıklaması sonrası bu riski göz ardı edemedi.
Çünkü yapılan uluslararası araştırmalara göre elektrikli araçların 2040 yılından itibaren petrol talebini günlük 8 milyon varil düşürmesi bekleniyor.
Toplam tüketimin yaklaşık yüzde 10’una denk gelen bu tutar İran ve Irak’ın toplam üretiminin üzerinde bir rakam. Sonuçta elektrik araçların popülaritesinin artmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda petrol talebinin düşmesi ve bu durumun da fosil yakıt endüstrisine yılda 700 milyar dolara mal olabileceği belirtiliyor.
530 MİLYON PİLLİ ARAÇ
Yine uluslararası çapta yapılan bir araştırma lityum-iyon pil ünitelerinin maliyetindeki hızlı düşüşle birlikte elektrikli otomobillerin 2040 yılından itibaren dizel ve benzinli otomobillerden daha çok satacağını ortaya koyuyor. Bir başka değişle 2040 yılında dünyadaki toplam otomobil sayısının 3’te birinin elektrikli araç olması bekleniyor. Bu da 530 milyon elektrikli otomobil anlamına geliyor. İşte bu rapor ve araştırmaları inceleyen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) de elektrikli araç tahminlerini revize etmek zorunda kaldı.
Dünyadaki 14 dev petrol ülkesini temsil eden OPEC yayınladığı petrol piyasası raporunda, 2040 yılında elektrik araç filo tahminini 46 milyondan 266 milyona yükseltirken, yaptığı yeni projeksiyonda pilli araçların 23 yılda pazarın yüzde 12’sini oluşturmasını beklediklerini açıkladı.
OPEC’in çok değil daha 2015 yılında bu tahmini toplam pazarın sadece yüzde 2’si yönündeydi. Dizel otomobil satışlarının yarı yarıya düşeceği tahminini koruyan OPEC, elektrikli araç satış hedeflerinin 2018 yılına kadar Asya’nın bazı bölgelerindeki petrol talebini olumsuz etkileyebileceğini de açıkladı.
Hürriyet