24 Cemaziyelevvel 1446 | 26 Kasım 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

İhracatın engelleri kaldırılmalı

Son Güncelleme: 18 KASIM 2016 - TSİ 10:40

Türkiye’de her yıl 11 bin yeni firma yurtdışına satış yapıyor. Bunların 10 bini bir sonraki yıl ihracattan vazgeçiyor, 4 bini ise bir daha bu işe hiç yeltenmiyor.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016’nın ikinci gününde “İhracatta Yeni Pazarlar” oturumu gerçekleştirildi.

Oturumda yaptığı konuşmasında Dünya Ticaret Örgütü’ne bildirilmiş 600’ün üzerinde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunduğunu, bunun 419’unun yürürlükte olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye’nin hem pazara girişteki engellerin kaldırılması hem de pazar çeşitliliğinin sağlanması amacıyla imzaladığı STA sayısının 23 olduğunu, bunların 19’unun yürürlükte bulunduğunu kaydetti.

Japonya ve Meksika olmak üzere dünyanın önemli pazarları ve ekonomileri ile 23 serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin yürütüldüğünü ifade eden Şenel, ihracatçı firmaların en temel problemlerinden birinin “pazar bağımlılığı” olduğunu belirterek, “Firmalarımızın yüzde 45’i tek bir ülkeye mal satmakta. Bunların yüzde 27’si de sadece bir ürünle dünya ticaretinden pay almakta. Bizim firma ölçeğinde ciddi bir pazar bağımlılığı var” ifadelerini kullandı.

Şenel, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl ihracat yapan firma sayımız 65 bin. Bu ihracat kervanına her yıl 11 bin yeni ihracatçı katılırken, bir önceki yıl ihracat yapıp da sonraki yıl yapmayan firma sayısı da 10 bin. Yani her yıl 11 bin yeni ihracatçı katılırken, 10 bin firma da ihracat yapmıyor. Bu yeni ihracat yapan firmaların 4 bini de ilk ve son kez ihracat yapıyor. Burada kurumsal ihracatçı vasfının kazandırılması önemli.”

Lojistiğin 3 temel sorununa çözüm geliyor

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016 kapsamında düzenlenen son oturum olan Lojistik ve Gümrük Paneli’nde sektörün sorunlarına çözüm için somut adım atıldı.

Panelde konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, lojistik sektörünün 3 temel sorununu saydı. Bunların ilki, gümrüklerde çalışan personelin fazla mesai ücretlerinin sektör üzerinde ciddi bir maliyet unsuru oluşturması. İkincisi gümrüklerle ilgili çalışan kurumların mesailerinin bir birleriyle uyuşmaması. “Her kurumun işe başlangıç-iş bırakma, yemek ve mola saatleri farklı. Birinde işinizi bitiriyorsunuz, diğeri tatile çıkıyor” diyen Nuhoğlu, Kapıkule örneğini verdi.

UND olarak yaptıkları çalışmada Kapıkule sınır kapısında harcanan 100 dakikanın yalnızca 7 dakikasının verimli harcandığını belirten Nuhoğlu, bu yüzden ciddi kayba uğradıklarını kaydetti. Lojistiklerin üçüncü büyük sorunu ise iç gümrüklerde kaybedilen zaman. Nuhoğlu, dış ticarette malların hem ülke içindeki gümrüklerde hem de kapıda kontrol edilmesinin lojistik ve zaman açısından sıkıntı oluşturduğunu aktardı.

Ulaştırma Koordinasyon Kurulu oluşturulacak

Lojistik ve Gümrük Paneli’nin sonunda söz alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, panelde gündeme gelen lojistik sektörünün mesai ücreti, kurumlar arası uyumsuzluk ve iç gümrüklerle ilgili sorunların çözümü için Ulaştırma Koordinasyon Kurulu kuracaklarını söyledi. Bu kurula TİM’in bir kişi vereceğini, Ekonomi, Maliye ve Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarından birer kişi isteyeceklerini aktaran Büyükekşi, bu konuda gerekirse haftalık toplantılarla sorunun hızla çözmeyi hedeflediklerini kaydetti. 

Karar, Dünya