Engellilere atla terapi
Son Güncelleme: 12 EYLÜL 2015 - TSİ 10:48
İstanbul'da, fiziksel engelli ve beyin felçli çocukların kas gerginliklerinin azaltılması ve duruş bozukluklarının giderilmesi amacıyla 6 haftalık "Atla Tedavi" uygulaması başlatıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi (İSEM) İstanbullu engelliler için İngiltere ve ABD'de yaygın olarak kullanılan Atla Tedavi (hipoterpi) uygulaması başlattı. Proje ile çocukların engellerini doğa ile iç içe ve insanlarla iletişimi iyi olan atların üstünde aşmaları hedefleniyor.
İLK DERS ATLA TANIŞMA
Engelliler merkezinde 6 hafta sürecek atla terapide, engelli bireyler seansa hazır olduktan sonra fizyoterapist gözetiminde profesyonel binicilik eğitmenleri tarafından 30'ar dakikalık periyotlarla atla terapi seansları uygulanıyor. Terapide fiziksel engelli ve beyin felçli (serebral palsi) çocuklar için duyusal katkılarla beraber atın çok boyutlu hareketlerinden faydalanılarak kas gerginliklerinin azaltılması ve duruş bozukluklarının giderilmesini sağlanıyor. Seanslara, engelli bireyin, atla tanışması, dostluk kurması ve atı tımarlaması ile başlanılıyor. Bireyin atla tanışması ve dostluk kurmasının ardından, fizyolojik ve bilişsel gereksinimine göre beden kaslarını güçlendirecek ve ruhsal açıdan kendisini rahatlatacak ata binme ve hareket egzersizleri uygulanarak, engelli çocuğun bilişsel, duyusal ve psikomotor becerileri kazanması, geliştirmesi amaçlanıyor. İstanbul'un birçok noktasında bulunan İSEM merkezlerinde engelli çocuklar uzman fizyoterapistler ve uzman psikologlar tarafından değerlendirmeye alınıp bu değerlendirme neticesinde atla terapiye cevap verebilecek engelli çocuklar kendileri için hazırlanan özel programlarla seanslara başlıyor. Projeyle çocukların keyifli zaman geçirmesi de sağlanıyor.
Sabah