İzinsiz mesaja 24 saat takip
Son Güncelleme: 18 KASIM 2014 - TSİ 11:11
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, tüketiciye izinsiz mesaj atan firmaların denetim ekipleri tarafından 24 saat izleneceğini belirtti.
50 bin liraya kadar cezanın kesileceği izinsiz mesajları ihbar etmek için “alo” mekanizması kurulacağını açıklayan Canikli, “Tüketiciye ‘bu mesajı almak istemiyorum’ mesajının verilmesi gerekecek. Facebook, Twittter veya telefon yoluyla gelen izinsiz mesajlara 50 bin liraya kadar ceza verilecek. 1 Mayıs’a kadar geçiş süresi var” dedi. Canikli firmalara izinsiz mesaj göndermeleri durumunda ağır cezalar verilmesini öngören Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu ile ilgili bir grup gazeticinin sorularını şöyle yanıtladı :
“Biz bakanlığa kolay başvuru için mekanizmalar kuracağız. Telefondan ya da internet yoluyla şikayet için bize ulaşabilecekler. Bizde anında cezayı tatbik edeceğiz. Piyasa gözetimiyle alakalı yeterli elemanlarımız ve mütfettişlerimiz var. Yoğun şekilde müfettişlerimiz her alanda çalışıyor zaten. Henüz yasak başlamadı. 1 Mayıs 2015’ten itibaren izin ve onay almadan şirketler mesaj gönderemeyecekler. Mutlaka yazılı bir teyit almaları gerekiyor. Yazılı teyitler şu anda geçerli. Bir alışveriş yaptınız formu doldurdunuz ve ‘mesaj almak istiyorum’ diye onayladınız. 1 Mayıs’ta göreceksiniz. 1 Mayıs’ta onay çerçevesinde mesaj geldiyse ret ikonu olması gerekecek, ‘ben istemiyorum’ diyebileceksiniz.
Eğer siz iptal için bavşurursanız firmanın bu mesajı 3 gün içinde göndermeyi iptal etmesi gerekiyor, gönderirse ceza başlıyor. Bildirmezse bile cezası var. Her bir işlem için bin liradan 50 bin liraya cezası var. Cezalar caydırıcı olması için çok ağır tutuldu. Onay verdiğin iletiler için bile hiç gerekçe göstermeden iptal edecebileceksin. Bu mesajı almak istemiyorum mesajının olması gerekecek. O seçeneğin devamlı olarak bulunması ve kolay şekilde görülmesi gerekiyor. Yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yayınlarız. Her mağaza için tek tek iptal ettirmeniz gerekiyor.“
75 milyon kullanıcı numarasını taşıdı!
Öte yandan; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2008 yılında başlayan ve GSM operatörleri arasında cep telefonu abonelerinin geçişini mümkün kılan numara taşımada sayının 75 milyonu aştığını bildirdi.
Bakan Elvan, 2014 yılının 9 ayında, mobil abone sayısının 69,8 milyondan, 71,9 milyona, mobil aboneler içerisinde yer alan makineler arası iletişim (M2M) abone sayısının da 2,1 milyondan 2,4 milyona çıktığını belirtti.
Mobil şebekeler üzerinden taşınan trafik miktarının da katlanarak arttığını ifade eden Bakan Elvan, "Daha hızlı mobil hizmete olan talebi ve trafik miktarındaki artışı da dikkate alarak, günümüzde bu ihtiyaca cevap verebilecek bir teknoloji olan 4’üncü nesil mobil hizmetlere yönelik yetkilendirme çalışmalarını gündemimize aldık" diye konuştu.
Hürriyet