Üniversiteye girişler skor sınavıyla olacak
Son Güncelleme: 30 MAYIS 2012 - TSİ 11:17
Üniversite sınavının tek bir alanda değil, birkaç kez değişik branşlarda yapılarak skorların belgelenmesi ve birden fazla sınava giren öğrencinin en yüksek puanının kabul edilmesi teklif edildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim sistemini yeniden yapılandırmak için harekete geçti. Rektörler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen Çetinsaya, Yükseköğretim Yasası'nın yenileneceğini açıkladı. Yeniden yapılandırmayla 30 yıllık Yükseköğretim Kanunu değiştirilecek. Strateji belgesinin hazırlanması için TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde toplantı düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve gazetecilerin katıldığı toplantıda en çok tartışılan konu, yükseköğretime giriş sistemi oldu ve bu konuda YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın üniversite kontenjanlarını belirlemeye yönelik çalışma yapması istendi. Kontenjanlar belirlenirken ülke ihtiyacı, akademik personel ve fiziki altyapının önemli olduğu kaydedilerek, lise eğitiminin basitleştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Merkezi sınavların yerleştirme sınavı değil skor sınavı olarak kurgulanması, bir gün ve tek alanda değil, birkaç kez değişik branşlarda yapılarak skorların belgelenmesi gerektiği belirtildi. Birden fazla sınavla en yüksek puanın kabul edilmesi diğer bir teklifti. Bakanlığın öğrencileri ikinci kademeden itibaren meslek ve kariyere yönelik bilgilendirmesi gerektiği kaydedildi.
Öneriler şu şekilde sıralandı:
Sınavlar yılda bir kaç kez yapılmalı. en yüksek puan esas alınmalı.
Kontenjanlar ihtiyaca göre belirlenmeli.
Merkezi sınav yerine skor sınavı yapılmalı.
Belediyeler, STK'lar da burs yapılmalı.
Yetenekli ama imkanı kısıtlı öğrenciler tespit edilmeli.
Rektör ve dekanların yetkileri sınırlandırılmalı.
Kadro sistemi kaldırılsın, akademisyenler sözleşmeyle işe alınmalı.
Fen Edebiyat fakülteleri araştırmaya yönlendirilmeli.
Fen Edebiyat mezunlarının öğretmen olabilmeleri yasayla mümkün hale getirilmeli.
Sabah