21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Tohumda Türkiye'yi bekleyen GDO tehlikesi!

Son Güncelleme: 14 EKİM 2014 - TSİ 11:29

Prof. Dr. Ahmet Çolak, ülke tohumculuk sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tohumculuk sektöründe son yıllarda önemli gelişmeler olduğunu ancak Türkiye’nin birçok konuda olduğu gibi tohumculukta da elindeki zenginliğin farkında olmadığını vurgulayan Çolak, “Floramızda 12 bin endemik bitki var. Böyle bir güce sahip başka bir ülke yok” dedi.

GDO lobisinin bu baskısını kırmak için Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin önemli bir çalışma yürüttüğünü açıklayan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, bu çalışmanın ülke tarımında bir dönüm noktası olacağını bildirdi. Fakülte bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan laboratuarda böcek üretileceğini kaydeden Çolak, “Seraya bu böcekleri salarak bitkiye zarar veren böcekleri bunlara yedireceğiz. Artık seralarda tarım ilacı kullanılmayacak. Bitkiye zarar veren zararlıyı üreteceğimiz ajanlarla yok edeceğiz. Böylelikle ilaç kullanımı sıfıra inecek ve GDO lobisinin önemli bir baskısını da kırmış olacağız” diye konuştu.

Elimizdeki zenginliğin farkında değiliz

Tarım alanında küresel sermayeye bağımlı kalmışız. Tarımda aslında Türkiye’nin eli çok güçlü… Türkiye’nin florasında toplamda 12 bin endemik bitki var. Bunun içerisinde önemli bir bölümü tarımsal üretimi yapılan kültür bitkileri. Böyle bir güce sahip başka bir ülke yok. Bunun bilim dünyası farkında. Bu farkındalığı siyasilerden de bekliyoruz.

Sebze tohumu ithalatında İsrail birinci

Türkiye’de özellikle tohum ithalatı, sebze tohumlarında yapılıyor. Bu gelişmeyi çok net bir şekilde görüyoruz. Sebze tohumu ithalatında da İsrail birinci sırada geliyor. Yüzde 30’unu kendimiz üretiyoruz ama ebeveyn tohumunu dışarıdan alıyoruz. Ayrıntı gibi görünüyor ama bu gözden kaçırılıyor. Diyelim ki siz tohumluk üreten firmasınız. Benden orijinal 1-2 tohum aldınız. Bundan tohumluklar ürettiniz. Şimdi bunlar çok değerli ticari değeri olan materyaller. Tescili yapan kurum diyor ki, ‘sen benim ürünümü çoğaltıyorsun.

Her ürettiğinden kilogram başına bana royalty ödeyeceksin’ diyor. Türkiye’de üretiyoruz ama sahibi biz olmadığımız için royalty ödüyoruz.

Ebeveyn tohumları biz üretmeliyiz

Artık bir şeyi konuşmamız lazım. Ebeveyn tohumunu bizim kendimiz üretmemiz gerekiyor. Biz eğer bu hibrit tohumlara bağımlı kalırsak, dışa bağımlılıktan kurtulamayız. Biz o hibrit tohumun ancak sertifikalı tohumunu üretiriz. Ebeveynde yine dışa bağımlı oluruz. Bu konuda özellikle üniversite teknoparklarının, yerli tohumculuk şirketlerinin özel olarak desteklenmesi gerekiyor.

İthal tohumlarda çok dikkatli olmalıyız

Türkiye’de özellikle sebze sektörü çok gelişti. Çok hızlı bir seralaşma var. Bu seralarda birçok sebze üretiliyor. Bunların başında da domates geliyor. Seralarda kullanılan tohumlar da özellikle dışarıdan geliyor. Biraz önce belirttiğim üzere sebze tohumu ithalatında ise İsrail birinci sırada bulunuyor. Özellikle bu ülkeden alınan tohumlar başta olmak üzere diğer ülkeden getirilen tohumlar konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor.

GDO lobisi ilacı bahane ediyor!

Şöyle bir algı üzerinden gidiyorlar; ‘tarım ilaçlarında dışa bağımlılığımız var, boşuna para vermeyelim. GDO’lu tohumları ekelim ve ilaca verdiğimiz paradan kurtulalım’ deniliyor. Bu oyuna kesinlikle gelmememiz gerekiyor.

Böceklerle biyolojik mücadele edilecek

Seralarda tarım ilaçlarının kullanımının önüne geçmek hem de GDO lobisinin baskısını kırmak için biyolojik mücadelenin geliştirilmesi gerekiyor. Biyolojik mücadele nedir diyeceksiniz? Şu şekilde anlatayım; seradaki o ürününün zararlısını yok edecek, başka bir böceği seraya salmak demektir.

Böceği böceğe yedireceğiz

Bu yeni kuracağımız laboratuarla beraber ilaç kullanımı sıfıra inecek. Fakülte olarak hedefimiz böcek üretiminde Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak bir yana böcek ihracatı yapmak. Halkın anlayacağı dil ile böceği böceğe yedirteceğiz. Bir yanda zararlı bir böcek var. Bu böcek bitkileri yiyor. Bizim yapacağımız böcekler ise, bitkiyi yemeyen sadece o zararlı böcekleri yiyen böcekler olacak.

Türkiyeyi bekleyen tehlike!

Biyogüvenlik Yasası, tescilli tohumu koruma altına alıyor. Fakat burada büyük bir çelişki var. Küresel sermaye benim sertifikalı tohumumun parasını ödüyor ve alıyor. Daha sonra bunun genetiğiyle oynayarak kendi adına tescil ediyor ve satıyor. Böylelikle bedava bir şeye konmuş oluyor. Biyogüvenlik Yasası, tescilli tohumun üzerinde yapılan GDO’lu çalışmaya yeniden tescil hakkı verebiliyor. Örneğin siz bir tohum aldınız. Kendi laboratuarınızda genetik mühendislerinize çalıştırdınız. Tohumun verimini yükselttiniz. Şimdi ne olacak? O tohumluğun yapısı değişti. Bu Türkiye’yi bekleyen büyük bir tehlikedir. Böyle giderse gelecekte Türkiye’de GDO’lu tohum ektirilecek. Bunu küresel sermaye zorluyor. Bu konuda Bakanlığın bir direnişi var. Ama bu direniş yetli olurmu göreceğiz" diye konuştu.

Millî Gazete