21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Tohumunun 1 gramı 1 gram altından pahalı!

Son Güncelleme: 20 KASIM 2014 - TSİ 11:10

Kullanılan hibrit tohumlarında ithal oranını yüzde 90'dan 50'ye çektiklerini söyleyen TAGEM Genel Müdürü Burak, "Hibrit tohumlar çok pahalı tohumlar deniyor. Doğru, 1 gramı 1 gram altından pahalı" dedi

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, 1 gram hibrit tohumunun 1 gram altından pahalı olduğunu belirterek, "Kullandığımız hibrit tohumların 2003 yılında yüzde 90'ı ithaldi, yaptığımız çalışmalarla bu oranı yüzde 50'ye çektik" dedi.

Burak, düzenlediği basın toplantısında, tohumculuğa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hibrit tohumun bilinenin aksine kısır olmadığı ve içinde GDO bulunmadığını ifade eden Burak, bu tohumların insan eliyle teknoloji kullanılarak arzu edilen amaçlara göre ıslah edilebildiğini anlattı.

Hibrit tohumun en üstün melez tohum olduğuna işaret eden Burak, hibrit tohumların özellikle örtü altı sebzecilikte önem arz ettiğini kaydetti.

Hibrit tohumların çok pahalı olduğunu belirten Burak, "1 gramı 1 gram altından pahalı. Çünkü teknoloji ile uzun zamanlarda geliştiriliyor. 2003 yılında kullandığımız hibrit tohumların yüzde 90'ı ithal tohumlardı. Yaptığımız çalışmalarla bu oranı yüzde 50'ye çektik. Türkiye'de serbest piyasa kuralları uygulanıyor. Yabancı tohumların Türkiye'ye girmesini engelleyemeyiz. Ama Allah korusun sınırları kapattığımız zaman Türkiye'nin tohum ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayabilecek durumdayız" diye konuştu.

633 tohumculuk firmasından 614'ü yerli

Burak, GDO ile ilgili de bazı bilgiler de verdi. Biyogüvenlik Kanunu'na göre Türkiye'de genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvan üretiminin yasak olduğunu, bu konuda çok yüksek cezaların bulunduğunu vurgulayan Burak, "İşlenen suça göre 12 yıla kadar hapis cezası var. Kaçakçılık her şeyde olduğu gibi bu alanda da olabilir ama cezalar çok ağır" dedi.

Türkiye'de toplam 633 tohumculuk firması bulunduğunu, bunun 614'ünün yerli olduğunu ifade eden Burak, tohumculukta 2002 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 31 iken 2013 yılına gelindiğinde bu rakamın yüzde 65'e yükseldiğini kaydetti.

Burak, bir soru üzerine üreticilerin kullandığı mısır tohumlarının yüzde 43'ünün yerli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin gayrisafi milli hasıladan Ar-Ge'ye ayırdığı payı artırdığına dikkati çeken Burak, tarımsal Ar-Ge'ye ayrılan payın geçen yıl 180 milyon lira olarak gerçekleştiğini anımsattı.

Dünya