Pamukta düşündüren rapor
Son Güncelleme: 21 OCAK 2016 - TSİ 09:50
Ulusal Pamuk Konseyi tarafından hazırlanan raporla pamukta acı bir tablo gözler önüne serildi. Pamuk konseyi hazırladığı raporu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sundu ve çözüm önerilerini sıraladı. Konsey, yerli üretimin arttırılması için destekleme politikalarının değiştirilmesi gerektiğini talep etti.
Hazırlanan raporla öncelikle yerli pamuk kullanan sanayisinin desteklenmesinin önemine vurgu yapılırken, geçen on beş yıllık sürede ülkemiz pamuk üretiminin yurt içi talebi karşılayacak ölçüde geliştirilemediğine dikkat çekildi. Hatta kimi yıllarda üretim- tüketim dengesi ciddi oranda bozulmuş. Rapor incelendiğinde pamuğa olan talebin arttığı buna çözüm olarak ise doğru uygulamalardan kaçınıp ithalata gidildiği anlaşılıyor. 2011-12 sezonunda 518 bin tona düşen lif pamuk ithalatı son üç sezonda sırasıyla 804, 932 ve 810 bin ton seviyelerinde gerçekleşmiş.
Pamuğun etkileri ikiye katlanabilir
Hazırlanan çalışmada ülkemizin yurt içi talebi karşılayacak miktarda pamuk üretimi için gerekli agroekolojik potansiyele sahip olduğu ifade ediliyor. Bunun için de, mevcut verim değerleriyle 2002 yılındakine eşit alanda üretim yapmanın yeterli olunacağı vurgulanıyor. Bunun çözümü için ise ekim alanlarının 250 bin hektar artırarak yılda 1.5 milyardan fazla dolar döviz tasarrufu sağlamanın, ayrıca pamuğun ülke ekonomisine ve istihdama olan katkılarını nerdeyse ikiye katlamanın mümkün olacağı gözler önüne seriliyor.
Millî Gazete