İşçileri yakından ilgilendiren yasa geçti
Son Güncelleme: 19 EKİM 2012 - TSİ 11:49
TBMM Genel Kurulu'nda, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı kabul edilerek, yasalaştı. Yeni yasaya göre; Sendika üyeliği ve üyelikten çıkmada noter şartı aranmayacak; üyelik ve üyelikten çekilme, e-devlet üzerinden yapılacak.
İşçinin, işsiz kalması halinde sendika üyeliği 1 yıl boyunca sürecek. Sendika ve konfederasyonlar, dış temsilcilik açabilecek. İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiği iddiasıyla açılacak davada, feshin nedenini ispat yükümlülüğü işverene ait olacak.
İşkolu sayısı 28'den 20'ye, işçi sendikasına üye olma yaşı 16'dan 15'e düşürülecek. Sendika ve konfederasyonların mali denetimleri, yeminli mali müşavirlerce yapılacak ,
İşkolu barajı yüzde 10'dan yüzde 3'e düşürülüyor. Sendika, iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde 3'ünün üyesi bulunması şartıyla, iş yerinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasının, işletmede ise yüzde 40'ının kendi üyesi bulunması halinde toplu iş sözleşmesi yapabilecek.
İşletmede birden çok sendikanın yüzde 40 veya fazla üyesi varsa, başvuru tarihinde en çok üyeye sahip sendika, toplu iş sözleşmesi yapacak.
Kanuna göre, sendikanın toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olması için ''2 bin üyesinin bulunması'' şartı aranmayacak.