21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Mutsuz öğrenciye YÖK’ten müjde

Son Güncelleme: 21 ARALIK 2013 - TSİ 10:43

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversitelilere sınavsız bölüm değiştirme hakkı tanınacağı müjdesini verdi

Dün Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda konuşan Çetinsaya, 2 yıllık ön lisans programlarında gerçekçi kontenjan siyaseti izleneceğini belirterek şunları söyledi: “Her üniversite nisan ayına kadar bölümlerini, fakültelerini, kontenjanlarını bildirecek, haziranda da boş kalanlar için ek yerleştirme yapılacak.”

“Liselerden 800 bini aşkın öğrenci mezun olmasına rağmen sınava 1 milyon 900 bin kişi giriyor. Bu dengesizliği analiz ettiğimizde, 500 bin mutsuz öğrencinin varlığını tespit ettik. Öğrenci bir programı kazanıyor ama mutsuz olduğunu anladığında da idealindeki asıl bölümü kazanabilmek için tekrar sınava giriyor. Bu 500 bin öğrenciyi yeniden sınava sokmadan ama adalet prensibinden de vazgeçmeden ‘eğer şartı uyuyorsa’ istediği bölüme geçmesine imkân tanıyacağız. Ama bunun şartı, öğrencinin LYS’deki tüm sınavlara girmiş olması.” Çetinsaya, engelli öğrenciler için de “YGS puanını 100’e indirdik” müjdesini verdi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100’e indirdiklerini açıkladı. Çetinsaya, ikinci öğretimdeki yüksek lisans sorununun aşıldığını ve alınan karar gereği artık ikinci öğretimde de tezli tezsiz yüksek lisans yapılabileceğini söyledi.

Engelli öğrencilerle ilgili önemli ve sevindirici kararlar aldıklarını ifade eden Prof. Çetinsaya, “Çok yetenekli engellilerimiz var ama YGS’de ancak belli bir puan alabiliyorlar. Özel yetenek sınavını kazandıkları halde YGS puanları yetmiyordu. Bu tür örnek olayları inceleyip engelliler için YGS puanını 100’e indirdik. 100’ün üzerinde puan alanlar ve özel yetenek sınavını kazananlar istedikleri programa yerleşebilecekler” dedi.

Türkiye’de her yıl 4 bin, 4 bin 500 civarında doktora mezunu verdiklerini belirten YÖK Başkanı Çetinsaya, 1998’de ikinci öğretimde yüksek lisans yapılamaz kararı  alındığını anımsatarak, “Yeni aldığımız karara göre ikinci öğretimliler de artık tezli ve tezsiz yüksek lisans yapabilecek” dedi.

Hürriyet