20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Soğuklarda kalp krizine dikkat!

Son Güncelleme: 8 OCAK 2015 - TSİ 11:56

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Mehmet Uçar, soğuk havalarda kalp hastalarının dikkatli olması gerektiğini, havada görülen sıcaklık düşüşlerinin kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.

Ülkede yaklaşık 3.5 milyondan fazla kalp hastası bulunduğunu ve bu sayının her yıl arttığını söyleyen Uçar, özellikle yaşlı ve çocukları ile dış mekanlarda çalışanlara soğuk hava uyarısı yaptı. Uçar, "Soğuk havalarda kalp hastalarının çok dikkatli olması gerekir. Özellikle koroner kalp hastalığı olan yani kalp krizi geçirmiş veya ritim bozukluğu, kalp yetersizliği bulanan kişiler risk grubunda yer alır. Soğuk havalarda kalp damarları uyarılarak kasılır ve kalbin yükü artar. Bu yükün artmasıyla daha fazla kan pompalaması gereken kalp, yetersiz kan alımı nedeniyle zorlanınca kalp krizi riski artar. Soğuk ve rüzgarlı havalar, kalp krizi ve ani ölümü tetikler. Bu nedenle kalp hastaları korunmadan kesinlikle dışarı çıkmamalıdır. Kalbinde protez kapağı ve kalp yetmezliği nedeniyle ayaklarında şişlik olan kişilerin de soğuk havalarda uzun süre kalması risk oluşturur. Çünkü soğuk havalarda vücudun pıhtılaşma mekanizması da bozulur" dedi.
Soğuk havalarda kalp krizi riskini önlemek için rüzgarı arkasına alarak yürünmesi ve kalın giyinilmesi gerektiğini söyledi.

Soğuk hava kalp krizini tetikler

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli ise soğuk havanın kalp krizini tetiklediğini belirterek, Kalp hastalıklarından korunmak için yaşam tarzı değişikliği şart dedi.

Sevimli, yaptığı açıklamada, soğuk havanın kalp hastalıkları üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu, özellikle kalp damarı tıkalı olan, daha önce kalp hastalığı bilinen hastalar için soğuk havanın olumsuz bir durum olduğunu söyledi. Soğuk havalarda, kalp hastalarının şikayetlerinde ciddi artışlar olduğunun altını çizen Sevimli, şunları kaydetti: “Özellikle önceden çok uzun mesafeler yürümesine rağmen hiçbir şikayeti olmayan hastalar daha kısa mesafelerde şikayetleri oluyor, göğüs ağrıları ortaya çıkıyor. Bu soğuğun vücut fizloyojisi üzerindeki etkilerine bağlı. Tabii bizim hastalar sadece kalp hastalığına sahip değil, aynı zamanda birçoğunun akciğer problemleri var. Havanın soğumasıyla buna hava kirliliği de katkıda bulunuyor. Akciğer problemleri de ortaya çıkıyor, bunu tetikliyor ve ikisi birlikte hastaların şikayetlerinde ciddi artışa neden oluyor.”

Evde aktiviteler yapılabilir

Prof. Dr. Serdar Sevimli, hastanın kışın da fiziksel aktivitelere devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Soğuk havada yürümek yerine evinde yürüme bandı varsa bunu kullanabilir. Evde aktiviteler yapabilir. Spor salonlarını kullanarak, mevcut sporuna devam etmeli. Kış geldi diye hastaların eve kapanmasını önermiyoruz ama daha tedbirli olmalı.” dedi.

Millî Gazete