Mültecilerin ahvali...
Son Güncelleme: 23 EYLÜL 2016 - TSİ 08:52
AB'ye bu yıl 593 bin iltica başvurusu yapıldı... Zürih Üniversitesi'nin araştırmasına göre Avrupa mülteci alımında din ayrımı yapıyor... 60 bin mülteci Yunanistan'da bekletiliyor...Birleşik Arap Emirlikleri ise 5 yılda 15 bin Suriyeli mülteci alacağını duyurdu. Mültecilerin ahvaline dair gündem başlıkları...
AB'ye iltica başvuru sayıları açıklandı
Avrupa Birliği'ne, bu yılın ilk yarısında sığınmacılar, 592 bin 800 iltica başvurusu gerçekleştirdi. İltica başvurusunda bulunanlar arasında ilk sırayı Suriyeliler aldı.
Avrupa İstatistik Kurumu (EUROSTAT), AB ülkelerine ilk iltica başvurularına ilişkin 2016 ikinci çeyrek rakamlarını açıkladı.
Buna göre, AB ülkelerinde bu yılın ilk çeyreğinde 287 bin 85 olan ilk iltica başvurusu sayısı yüzde 6 oranında artarak ikinci çeyrekte 305 bin 715'e ulaştı. Böylece AB ülkelerine 2016'nın Ocak-Haziran döneminde toplam 592 bin 800 ilk iltica başvurusu gerçekleştirildi.
AB ülkelerine bu yılın ikinci çeyreğinde iltica başvurusunda bulunanlar arasında ilk sırayı Suriyeliler aldı. Bu dönemde, toplam 90 bin 500 Suriyeli uluslararası koruma talebiyle çeşitli AB ülkelerine iltica başvurusu yaptı. Suriyelileri, 50 bin 300 başvuruyla Afganistan vatandaşları, 34 bin 300 başvuruyla da
Irak vatandaşları izledi.
AB'de 2016'nın ikinci çeyreğinde en fazla iltica başvurusunu Almanya aldı. AB'de toplam iltica taleplerinin yarıdan fazlası Almanya'ya yapıldı. Bu dönemde, Almanya'dan 187 bin kişi iltica talep etti. İtalya'ya 27 bin, Fransa'ya 17 bin 800, Macaristan'a 14 bin 900 ve Yunanistan'a da 12 bin iltica başvurusu gerçekleştirildi.
Öte yandan, Haziran sonu itibariyle uluslararası korunma talebiyle AB ülkelerinde iltica başvuruları beklemede olanların sayısı 1 milyonu geçti. Almanya'da 571 bin 500, İsveç'te 130 bin 900, Avusturya'da 83 bin 200, İtalya'da 70 bin 700, Fransa'da da 43 bin kişinin iltica başvurusu beklemede tutuluyor. (AA)
Avrupalılara sığınmacı anketi yapıldı
Zürih Üniversitesi ile Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Avrupalılar için sığınmacıların hepsi aynı değil.
Zürih Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Avrupalıların sığınmacıları eğitim düzeyi yüksek ise, ya da Hristiyanlarsa daha kolay kabul ettiğini ortaya koydu.
Araştırmada hayali 180 bin sığınmacı profili oluşturuldu. Katılımcılardan sığınmacıların cinsiyet, yaş, etnik köken, mesleki durum, din, dil becerisi, göç nedeni ve tehlike potansiyeli gibi etkenlere göre değerlendirilmesi ve hangilerinin ülkelerine daha uygun olduğu soruldu.
Welt Online’de yer alan habere göre, Avrupalılar genelde sığınmacıları genç ve iyi eğitimli ise daha kolay kabul ediyor. Özellikle doktor ve öğretmenler eğitimsiz sığınmacılara göre tercih ediliyor. Avrupalıların sığınmacıları kabul etmesinde sadece ekonomik kaygılar etkili olmuyor. Dini unsurlar da Avrupalılar için önemli bir etken. Etnik, politik ya da dini yönden baskı altındaki kişiler, ekonomik nedenlerle sığınma arayışında olanlara tercih ediliyor.
15 ülkede aynı ayrımcılık
Avrupalılar için sığınma arayan bir kişinin dini de oldukça önemli. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmanın yapıldığı 15 ülkenin tamamında, Müslüman sığınmacılar tercih edilmiyor. Hristiyanlar agnostiklere, her ikisi de Müslümanlara göre daha çok tercih ediliyor.
Araştırmaya göre bazı sığınmacıların tercih edilmesine rağmen, Avrupalılar geçerli bir nedeni olan sığınmacıları ülkelerinde kabul etmeye de hazırlar. (DHA)
60 bin mülteci Yunanistan'da bekletiliyor
AB, ortakları Yunanistan’dan almayı taahhüt ettiği 60 bin dolayındaki mültecinin çok azını kabul etti. Uluslararası Af Örgütü sözünde durmadıkları gerekçesiyle AB ülkelerini eleştirerek, on binlerce insanın Yunanistan'da bekletilmesine tepki gösterdi.
Uluslararası Af Örgütü bir yıl önce Yunanistan'daki 66 bin 400 mülteci adayının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yerleştirilmesinin kararlaştırılmış olmasına rağmen, bu konuda gelişme kaydedilmediğini duyurdu. Örgütün 'Yıkılan hayallerimiz' başlığıyla yayınladığı raporda 'Yunanistan'a sığınan 60 bin dolayındaki göçmen ve mültecinin kısmen son derece kötü şartlar altında yaşamak zorunda bırakıldığı' dile getirildi.
2015 yılının eylül ayında AB ülkeleri mülteci akınından aşırı ölçüde etkilenen Yunanistan ve İtalya'dan mülteci almayı taahhüt etmiş ve Yunanistan'daki 66 bin 400 yabancının üye ülkeler arasında paylaştırılması kararlaştırılmıştı. (Dünya Bülteni)
Birleşik Arap Emirlikleri 15 bin Suriyeli mülteci alacak
Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı Rim el-Haşimi, 5 yıl içinde toplam 15 bin Suriyeli mültecinin kabul edileceğini açıkladı
BAE resmi haber ajansında yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bulunan Haşimi, BM Mülteciler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyadaki mülteci sayısının "rekor" düzeye ulaştığını ifade etti.
Mülteci meselesinin sadece Ortadoğu ile sınırlı olmadığını söyleyen Haşimi, konunun artık küresel bir sorun haline geldiğini dolayısıyla çözüm için tüm ülkelerin iş birliği halinde çalışması gerektiğini belirtti.
Ülkesinin gelecek 5 yıllık süreçte toplam 15 bin Suriyeli mülteciyi kabul edeceğini dile getiren Haşimi ayrıca, Suriye'deki iç savaştan önce 115 bin Suriye vatandaşının BAE'de çalıştığını, sonraki süreçte ise 123 bin Suriyelinin BAE'ye yerleşip çalışma hayatına atıldığını kaydetti. (Dünya Bülteni)