20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

'Siber tehdit' büyüyor, Türkiye de saldırılan ülkeler listesinde

Son Güncelleme: 19 ŞUBAT 2015 - TSİ 10:59

Akıllı cihaz penetrasyonunun artmasıyla siber saldırılar da artıyor. Türkiye en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Global listede, ABD, Çin, Almanya, İngiltere, Brezilya, İspanya, İtalya ve Fransa'dan sonra 9'uncu sırada.

2014 Threat Landscape Report’a göre; Türkiye’deki bilgisayarların yüzde 45’i siber saldırıya uğruyor. Ele geçirilmiş bilgisayar (Botnet) oranında dünya 4'üncüsü. 2013 raporuna göre de web uygulamalarına yapılan ataklarda Türkiye dünyada 5'inci, Avrupa’da 4'üncü ülke. Bu veriler, son dönemde e-fatura dolandırıcılığı olayları yaşanan Türkiye'de de kurumların, şirketlerin, kişilerin ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Global rakamlar daha ürkütücü. Sadece bir grup korsan, 2013 yılı sonundan bu yana 30 ülkede 100'den fazla bankanın sistemlerine sızdı ve düzenlediği saldırılarda 1 milyardan dolardan fazla para çaldı. Siber korsanlar geçtiğimiz yılbaşı Sony'ye saldırarak serverlarını 3 gün boyunca kullanılamaz hale getirdi. Geçen yıl bir uluslararası bankanın milyonlarca müşterisinin bilgileri çalındı.

Konu, kamunun da gündeminde

Siber tehdit, kamu otoritesinin de gündeminde. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili önemli açıklamalar oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer mobil internet trafiğinin 2 yılda 26 kat arttığını, gelecek 2 yıl içindeki temel önceliklerinin siber güvenlik olduğunu kaydetti. Acarer, "Yılda 556 milyon, günde 1.5 milyon, her saniye 18 kişi siber saldırı kurbanı oluyor. Son 1 yıl içinde akıllı telefon ve tabletlerde tespit edilen virüs sayısı yüzde 216 arttı. Altyapılarımızın güvenliği ülke ve toplum güvenliğine eşdeğer hale geldi. Yarının savaşları siber ortamda olacak ve bunun bedeli de çok daha yüksek olacak" dedi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Mustafa Şeker kitlesel siber saldırıların gündeme geldiği bir ortamda yaşandığını belirterek, internet erişimi olan her şeyin bilgi güvenliği riskiyle karşı karşıya olduğunu, tehditlerin bireysel olmanın ötesinde ülkeleri tehdit eder hale geldiğini kaydetti.

Şirket başına 3 bin euro

Dünya çapında önemli ve büyüyen bir tehdit olarak algılanan siber saldırılar; şirketler, kurumlar için artık ciddi bir maliyet kalemi olmaya başladı. Küresel bir pazar araştırma şirketinin iş ortamında akıllı cihazlar ve giyilebilir teknolojilerin kullanımına yönelik gerçekleştirdiği araştırmaya göre; Şirketlerin yüzde 92’si veri şifrelemesi kullanıyor. Dünya genelinde şirketler veri sızıntısını engellemek için aylık ortalama 4 bin 129 euro harcama yaparken, Türk şirketleri 3 bin 220 euro harcıyor.

Bilgi Güvenliği Akademisi’nden Huzeyfe Önal’ın verdiği bilgiye göre ortalama 100 bilgisayar kullanıcısı barından bir firma, yıllık 15 bin dolar civarında bir harcama gerçekleştiriyor.

Bu büyük tehdit siber güvenlik pazarını da hızla büyütüyor. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre güvenlik alanında faaliyet gösteren şirket sayısı 70'i, pazarın büyüklüğü de 500 milyon lirayı buldu. Şirketlerin çoğu yerli olmakla birlikte sektörün bütün yabancı oyuncuları da pazarda ve bunlar büyük holdingler ve bankalarla çalışıyorlar. Pazarın büyük kısmını da bu alan oluşturuyor. Donanım ve yazılım tarafında ithalat yüzde 90'ın üzerinde.

Dünya