'YKS ile konsept değişikliği yapılıyor'
Son Güncelleme: 27 EKİM 2017 - TSİ 10:18
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sistemin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) yapılan revizyona ilişkin Saraç, notu bilmeden ikinci oturuma girilmesine ilişkin eleştirileri anlamlı bulduklarını ifade etti.
4 yıllık lisans programları için gerekli olan 180 baraj puanına ilk oturumun yüzde 40'ı, ikinci oturumun da yüzde 60'ıyla ulaşılmasına karar verdiklerini anlattı.
Hiç olmazsa ilk aşamada temel yeterliliklerin sorgulanmasını istediklerini dile getiren Saraç, öğrencilerin her sınıfı başarıyla bitirdiklerini, karnelerini aldıklarını, daha sonraya liseye geçtiklerini belirterek, "Biz sanki bu başarıları göz ardı edermişçesine ortaokuldaki bütün müfredat bilgilerinden tekrar sınava alıyoruz. Bu gerçekten de doğru bir yöntem değil. Yeni sınav sisteminin temelinde aslında bu düşünceler yatıyor. Aslında biz konsept değişikliğine gidiyoruz. Bunun için de Temel Yeterlilik Testi olarak adlandırdık." dedi.
Yığılmalarda ortaöğretim başarı puanı belirleyici olacak
Saraç, "Bütün sosyal bilimler ve fen bilimleri ile ilgili derslerin muhakemesi sözel ve sayısal testlerde yer alacak." değerlendirmesini yaptı.
Soru sayılarının azaldığı, öğrencilerin puan aralıklarının birbirine yakın olacağı ve ölçmede sorun yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki görüşlerle ilgili Saraç, burada soruların niteliğinin ve ortaöğretim başarı puanının önem kazandığını belirterek, "Ortaöğretim başarı puanı da puan aralarındaki yığılmalarda belirleyici olacak." dedi.
Türkçe testinde biyoloji metni!
Saraç, özetle şunları ifade etti:
KONSEPT DEĞİŞİKLİĞİ: 4 yıllık lisans yerleştirmelerinde baraj puanı için ilk sınavın yüzde 40’ı, ikinci oturumdaki testlerin de yüzde 60’ı etkili olsun istedik. Biz istiyoruz ki, hiç olmazsa ilk aşamada temel yeterlilikleri sorgulayalım. Biz konsept değişikliğine gidiyoruz. O nedenle adı temel yeterlilikler testi.
TEMEL YETKİNLİKLER: Maksadımız sözel ve sayısal okur yazarlığın sorgulanması. ‘Ortaokuldaki Türkçe ve matematik derslerinin içeriklerini yine soracağız YGS’deki gibi ama diğer dersleri sormayacağız’. Algı bu şekilde oluşturuluyor. Fakat bu doğru değil. Biz bu derslerin kazandırdığı temel yetkinlikleri soracağız. Yani TYT’de Türkçe okuma anlama yetkinliği ile gündelik problemleri çözmede matematiksel, sayısal düşünmeyi ve kavramları kullanmayı kastediyoruz. Buna dört işlem, grafik okuma, sayısal düşünce, sayısal okur yazarlık diyebilirsiniz.
TÜRKÇE TESTİNDE BİYOLOJİ: Türkçe testimizde örneğin bir coğrafya, tarih, din, felsefe veya biyoloji alanından seçilmiş bir metin üzerinden Türkçenin kullanımını sorgulayacağız. Yine benzer şekilde temel matematik testinde örneğin fizik, kimya veya coğrafya alanlarında sayısal yeterlilikleri sorgulamak istiyoruz. Birtakım dersler önemsiz, birtakım dersler önemli noktasından hareket kesinlikle yoktur. Bütün sosyal bilimler ve fen bilimleri ile ilgili derslerin de muhakemesi, sözel ve sayısal testlerde yer alacak.
ÖĞRENCİ DOSTU SINAV: Biz ‘felsefe grubu testi’ dedik ve felsefenin dışında dahil olan alanları yazdık oraya. Ama yanlış anlaşıldı. Zaten ‘felsefe grubu’ dediğimizde felsefenin dışlandığı bir felsefe grubunu kastetmeyeceğimizin kabul edilmiş olması lazımdı. İstisnasız tüm lise son sınıf öğrencilerimize bir bilgi notu ilettik. Zaman zaman buna devam edeceğiz.
AA, Milliyet