Taşımacılığa sekte vuruluyor
Son Güncelleme: 12 EKİM 2015 - TSİ 10:32
Dünyada karayolu taşımacılığının bir numarası olan Türkiye, 28’i AB üye ülkesi olmak üzere 43 ülke tarafından uygulanan geçiş belgesi kotası, sürücü vizesi, transit geçiş ücreti gibi tarife dışı engellerle ve kısıtlamalarla karşılaşıyor.
4 gün önce de Rusya üzerinden Kazakistan’a taşıma yapan Türk TIR’larına geçiş izni verilmedi. Rusya tarafı Türk TIR’larına transit geçiş belgesi verilmesi konusunda sorunlar çıkardı. Yaşanan bu gelişme sürekli Türk taşımacılarına dünyanın bir çok ülkesinde yapılan engellemeleri akıllara getirdi. Bu engellemeler sebebiyle Türk taşımacıları rekabet gücünü yitirirken, ihracat da sekteye uğruyor.
Her yıl bu engeller yüzünden ihracat kaybının 6.5 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. Ortaya çıkan haksız rekabet sonucunda yabancı ülke plakalı taşıtların Türkiye ihracatındaki payı hızla artarken, buna karşılık Türkiye’de kayıtlı taşımacılık firmaları da pazar kaybı yaşıyor. Türkiye’ye kota uygulayan ülkeler arasında Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Slovenya, İtalya, Romanya, Yunanistan gibi ülkeler bulunuyor.
Kapıkule TIR Parkı açıldı
Öte yandan, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ (GTİ) tarafından ‘yap, işlet, devret’ modeliyle yaptırılan, Kapıkule Gümrük Kapısı önündeki TIR sürücüleri için modern ve güvenli bir bekleme alanı oluşturacak TIR Parkı’nın açılışı gerçekleşti.
6 ayda tamamlanan KapıkuleTIR Parkı’nın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, “Basit bir hesapla 2023’teki ihracat rakamımız şimdikinin 3.5 katı olacak. Şu anda Kapıkule’den günde 750-800 TIR geçiyor, 2023’te minimum Kapıkule’den 2 bin 500 tırı geçirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla 2 bin 500 TIR’ın geçeceği kapıyı yapmak, buralara hizmet vermek bizim boynumuzun borcu, Avrupa’daki TIR taşımacılığının yarısını ülkemiz taşımacıları gerçekleştiriyor. Bunu da Kapıkule’den, Hamzabeyli’den, İpsala’dan yapıyorlar. İnşallah yakında Dereköy’den yapacaklar” dedi.
Hürriyet, Dünya