20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Güneydoğu'da canlanma var !

Son Güncelleme: 8 EKİM 2013 - TSİ 11:15

Güneydoğu'da yılın başından bu yana şirket ve aktif Kurumlar Vergisi mükellefi sayısındaki hızlı artış dikkat çekiyor.

Teşvikli yatırım tutarı üçe katlandı

Yılın ilk sekiz ayında teşvik belgesine bağlanan yatırım projelerinin tutarı geçen yıla göre yüzde 70 artışla 50 milyar lirayı aştı. Yatırımlarda aslan payını en gelişmiş 8 ilin yer aldığı 1. Bölge almaya devam ederken, en yoksul 15 ili kapsayan ve "yeni teşvik sisteminin yıldızı" olarak nitelenen 6'ncı bölgede de adeta yatırım patlaması yaşandı.

Ocak-ağustos döneminde ülke genelinde gerçekleştirilecek yatırım projeleri için 3 bin 370 yatırım teşvik belgesi alındı. Bu belgeler kapsamında gerçekleştirilecek toplam yatırım tutarı 50.6 milyar lira olarak belirlendi. Bu yatırımlarla toplam 121 bin 235 kişilik istihdam oluşturulacağı bildirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre teşvik belgesi sayısı yüzde 25.3, yatırım tutarı yüzde 70, öngörülen istihdam da yüzde 44.8 artış oldu.

Yeni şirket kuruluşları hız kazandı

Bölgedeki canlılık, şirket sayısında da artışa yol açtı. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde Türkiye genelinde toplam Kurumlar Vergisi mükellefi sayısı yüzde 0.2 oranında artış gösterirken, bu oran Güneydoğu illerinde yüzde 7'ye yaklaştı. İstanbul ile birlikte Batı'daki birçok ilde ise mükellef sayısında düşüş yaşandı. Türkiye genelinde dokuz aylık dönemde toplam mükellef sayısındaki artış 2 bin 662 olurken bu sayının yüzde 45'ine denk gelen bin 200'ünü Doğu ve Güneydoğu'daki Kurumlar Vergisi mükellefleri oluşturdu. İller bazında en fazla mükellef artışı 325 ile Şanlıurfa'da yaşandı. Bu kenti 229'ar mükellef ile Diyarbakır ve Gaziantep, 210 ile Van ve 177 ile de Mardin izledi. Bu bölgelerde mükellef sayısı azalan dört il Hakkari, Erzurum, Tunceli ve Batman oldu. Bu illerde azalan mükellef sayısı toplamı 109 olarak belirlendi. En fazla azalış ise 75 şirketle Batman'da gözlendi. Ocak-Ağustos 2013 verilerine göre, tasfiyeler hariç Türkiye genelinde kurulan her 100 şirkete karşılık 101 şirket kapanırken, bu oranın Şırnak'ta yüzde 8, Batman'da yüzde 14 ve Mardin'de yüzde 15 gibi oldukça düşük düzeylerde kalması dikkati çekiyor. Kapanan şirketlerin açılan şirketlere oranında en düşük değere sahip ilk 10 ilin 8'ini Doğu ve Güneydoğu illeri oluşturuyor. Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Ağrı ve Siirt ilk 10 içindeki diğer bölge illeri arasında yer alıyor.  

Şanlıurfa'ya hazır giyim üssü

Şanlıurfa hazır giyim sektörünün yeni üretim üssü oluyor. Şanlıurfa'da kurulacak hazır giyim ihtisas bölgesi için 350 dönümlük arazi tahsis edildi. Bölge için proje çalışmaları tüm hızıyla sürdürülürken, yapılacak konsept çalışmalarıyla birlikte, özellikle KOBİ'lerin bölgeye gelmesi amaçlanıyor. Bölgenin kurulmasındaki temel amaç ise Şanlıurfa'nın teşviklerde 6. Bölge'de bulunmasının getirmiş olduğu artıları da kullanarak, rekabetçilik anlamında avantaj yakalayıp, bunu sürdürülebilir hale getirmek.

Hazır giyim sektöründe üretim yapan çok büyük firmaların da kurulacak olan ihtasas OSB'de yer alma konusunu gündemlerine aldığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, bunun, "Anadolu üretim üssü, İstanbul da moda merkezi olsun" hedefine doğru atılmış bir adım olduğunu vurguluyor.

Dünya