21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Üniversiteye girişte ÖSYM devre dışı

Son Güncelleme: 5 MAYIS 2014 - TSİ 14:10

Üniversitelere giriş sınavını, lise kademesinde yapacağı sınavlara bağlayan MEB, ÖSYM yerine kendi Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurdu

Her yıl yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin katıldığı üniversiteye giriş sınavlarının hazırlanmasından, kitapçıkların dağıtımına, puanların hesaplanmasından yerleştirmeye kadar tüm sorumluluğu ÖSYM’ye ait olan LYS ve YGS’nin tamamen kaldırılması için çalışma yürütülüyor. MEB’in üzerinde çalıştığı yeni sisteme göre, üniversiteye girişte tıpkı liselere geçişte olduğu gibi ortak merkezi sınavlar yapılması öngörülüyor. 2016-2017 eğitim öğretim döneminde uygulanması planlanan yeni sınav sistemi, öğrencilerin 4 yıllık lise eğitimleri boyunca aldığı bütün merkezi sınav sonuçları ile üniversiteye başvurmasını hedefliyor.

Yasaya göre, MEB bünyesinde kurulacak sınav biriminin, “Sınav, ölçme değerlendirme, yerleştirme ve diğer hizmet bedellerini de belirlemesi, tahsil etmesi ve döner sermaye hesabını tutması” gerekiyor. Böylece Merkezi Bütçe’den en büyük payı alan MEB, “sınav ücreti, tercih formu ve yerleştirme ücretleri” gibi çok sayıda kalem üzerinden gelir elde edecek.

Her bakanlık sınavını yapacak

Geçtiğimiz hafta yapılan ve Resmi gazete’de yayımlanan düzenleme ile Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitim Sınavı’nın (TUS) yabancı dil ayağının sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmesinin önü açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Bakanlar Kurulu toplantısında sunumunu yaptığı belirtilen düzenlemeye göre, bakanlıklara ÖSYM tarafından yapılan tek bir sınav ile personel atanması sistemine son verilecek. Merkezi olarak düzenlenen tek bir sınav yerine tüm bakanlık ve kurumlara kendi ihtiyaçlarına göre alacakları memurlar için sınav düzenleme yetkisi verilecek.

Milliyet