Körfez gündeminde bu hafta...28.03.2017
Son Güncelleme: 28 MART 2017 - TSİ 09:54
Körfez ülkeleri genelinde sağanak yağış geçişleri, geçtiğimiz hafta da hayatın normal akışını oldukça etkiledi. Hava ve kara yolu ulaşımında aksamalar yaşandı. Umman’ın kuzey kesimlerinde vadi yataklarında taşmalar ve seller gözlemlendi. Dubai’de iki günde 1500 trafik kazası rapor edildi.
Önümüzdeki günlerde de değişken hava şartları nedeniyle hava yolu operatörleri, uçuş iptalleri yaşanabileceğini duyururken, meteoroloji yetkilileri de denizcileri uyarmaya devam ediyor.
Körfez ülkelerine ait ulusal havayolları, ABD ve İngiltere’nin yeni uygulamaya koyduğu kabin içi elektronik cihaz sınırlandırmasıyla nasıl baş edeceklerinin hesaplarını yapıyor. Aslına bakılırsa, uzun zamandır beklenen Amerikan hamlesi, belki biraz farklı bir cepheden geldi hepsi o kadar. Hatırlanacağı üzere, Trump’ın adaylığını destekleyen Amerikan havayolu şirketleri, körfez ülkelerinin ulusal havayolu şirketlerini, haksız rekabet yaptıkları gerekçesiyle, Amerikan destinasyonlarından men ettirmek için uzun zamandır lobi yürütüyorlardı. Obama döneminde, bu talepler geri çevrilmişken, kendisi de havayolu şirketlerine yakın duran ve bazı kurmaylarını bunlar arasından seçen Trump’ın ne zaman bu taleplere boyun eğeceği kaygıyla bekleniyordu. Bu kararın güvenlik bahanesiyle kamuoyuna yansıtılması, aynı zamanda bu havayollarının müşterileri arasında yer alan Amerikan kamuoyunu, kararın gerekliliği konusunda ikna etmek amacı taşıyor.
Körfez ülkeleri genelinde yapılan bir araştırma, yabancı çalışanların %65’inin emeklilik hakkına sahip olmadığını ortaya koyuyor. Geriye kalanlar içinde %24’ü de kendi ülkelerinde emeklilik sistemine kayıtlı olarak devam ediyor. Dolayısıyla yabancı çalışanların sadece %10’luk kesimi herhangi bir körfez ülkesinde emeklilik sistemine dahil olmuş durumda.
Körfez ülkeleri genelinde imalat sanayii toplam yatırımlarının değerinin, yaklaşık 400 milyar dolar olduğu açıklandı. 6 Körfez ülkesinde, %68’i küçük ölçekli olan toplam 17. 596 üretim tesisinde 1.66 milyon kişi çalışıyor.
I. Körfez İstatistik Forumu’nda yapılan konuşmalarda, orta ve büyük ölçekli imalat işletmelerinde Suudi Arabistan’ın başı çektiği vurgulanırken, küçük ölçekli imalatta BAE ve Umman’ın önde gittiği bilgisi de verildi.
Suudi Arabistan
OPEC’in fiili lideri durumundaki Suudi Arabistan ile OPEC üyesi olmayan petrol üreticilerinin lideri durumundaki Rusya, petrol üretimini düşürme anlaşmasının geleceği konusunda biraraya geliyor. Suud tarafı, Rusların sürece beklenen katkıyı sağlamadıklarını iddia ederken, Ruslar, kendi ülkelerindeki petrol endüstrisinin, OPEC üyelerinkinden farklı olduğunu ve Rusya’nın günlük 170.000 varil düzeyinde daha düşük üretim yaptığını, ay sonunda bunun 40.000 varil daha azaltılacağını söylüyorlar.
Suudi Arabistan, Brezilya’dan kesilmiş et ve kümes hayvanı ithalatını durdurdu. Süresi geçmiş ve Salmollella virusu taşıyan etlerin, rüşvet ve usulsüz yollarla ülkeye girdiğinin tesbit edilmesi üzerine açılan soruşturmalarda, çoğunluğunu Sağlık Bakanlığı uzmanlarının oluşturduğu 100’e yakın şahısla ilgili yasal işlem yapılırken, bu ürünlere bağlı herhangi bir sağlık probleminin yaşanmadığı açıklandı.
Katar
Katar’da yeni bir MERS vakasına rastlandığı duyuruldu. 62 yaşında bir hastada görülen hastalık, Katar’daki bugüne kadar görülen 19. Vaka. Bunlardan yedisi ölümle sonuçlanmıştı.
Umman
Umman da son yıllarda ekonomik açıdan oldukça iştah açıcı bir hale gelen Helal Gıda Endüstrisinde kendini konumlandırmaya çalışıyor. Ekonomiyi çeşitlendirme arayışları çerçevesinde, düzenlenen toplantılarda konuşan uzmanlar, yıllık 2 trilyon dolarlık hacme ulaşan Helal Gıda pazarından pay alabilmek için, Umman’ın bazı avantajları olduğunu ve bu avantajları kullanmak için gerekli adımların süratle atılması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Umman’ın son haftalarda gerçekleştirdiği 5 milyar dolarlık uluslararası tahvil arzı, kamudan hakedişlerini almayı bekleyen müteahhit firmalar için umut oldu. Son iki yıldır, nakit sıkıntısı nedeniyle hükümetin, kamuya iş yapan müteahhitlere ödeme yapmaması, zincirleme olarak bir çok farklı iş kolunda, zor günlere neden olmuş, özel sektörde ücretlerini alamayan yabancı çalışanların ülkeden ayrılmalarına yol açmıştı.
AKRA için derleyen: Sedat Yüksel