Körfez gündeminde bu hafta...22.01.2018
Son Güncelleme: 22 OCAK 2018 - TSİ 11:42
Körfez Ülkeleri genelinde artan elektrik enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için, önümüzdeki beş yıl içinde 131 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiği bildirildi.
Enerji sektörü üzerine yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, Suudi Arabistan eletrik üretim ve dağıtımı için 59 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı ile başı çekerken, onu 35 milyar dolarla BAE takip ediyor.
Suudi Arabistan
ABD, petrol üretiminde Suudi Arabistan’a ait olan dünya ikinciliğini ekarte ederek, Rusya’dan sonra dünyanın en çok petrol üreten ülkesi konumuna yükseldi. Bu durumun ortaya çıkmasında, ABD’nin kaya gazı teknolojisi ile petrol üretiminde önemli bir teknolojik üstünlük elde etmesinin yanında, Suudi Arabistan’ın OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretimi düşürme anlaşmasına uymasının da etkisi var. Uluslararası petrol piyasalarında düşük seyreden ham petrol fiyatlarına müdahale amacıyla yapılan üretimi azaltma anlaşmasına, Suudi Arabistan öncülük etmek durumunda. Bu arada Suudi Enerji Bakanı, üretimi düşürme anlaşmasının uzatılması konusunda diğer üretici ülkelerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını açıkladı. Geçtiğimiz hafta, ham petrol varil fiyatı son üç yılın en yüksek seviyesini gördü.
Suudi Arabistan ve Rusya’nın bu yıl iki ortak yatırım fonu kuracağı açıklandı. Suud üst düzey yetkililerinin açıklamalarına göre, fonlardan biri enerji alanında diğeri ise teknik destek alanındaki projeleri destekleyecek. Toplam olarak 10 milyar dolar değerindeki 25 projenin bu iki fon tarafından desteklenmesi planlanıyor. Ortak fonların kurulması, Kral Selman’ın Moskova’ya yaptığı ziyarette gündeme gelmişti.
Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri’nde de özellikle devlet okulları sömestir tatiline girdi ve uzmanların velilere, çocuklarının karnelerindeki zayıf notlar yüzünden hatalı davranışlarda bulunmamaları yolundaki uyarıları ne derece etkili oldu bilinmezken, Federal Milli Meclis, Milli Eğitim Bakanını öğrencilerin karnelerindeki düşük notlardan dolayı sorguya çekecek. Düşük notların öğrencilerde içsel sorunlar oluşturduğunu söyleyen milletvekilleri, Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplaması için soru önergesi veriyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin iki önde gelen şehri başkent Abu Dhabi ve Dubai, 2017 yılında dünyada emlak piyasasında en büyük düşüşlerin yaşandığı şehirler oldu. Global ölçekte 150 şehir dikkate alınarak yapılan kıyaslamalarda Abu Dhabi emlak ürünlerinin değerlerini muhafaza etmesi ile ilgili sırada 150. olarak en sonda yer alırken, Dubai de 134. olarak en altlarda görüldü.
BAE’de dünyanın en büyük deniz suyu arıtma tesisi geçtiğimiz Pazartesi hizmete girdi. Aynı zamanda ilk örneği olan bu tesis, Liva denilen bir çöl arazisinde yer alıyor. Denizden kilometrelerce öteye yer altı borularıyla taşınan su, burada tatlı su haline getirilerek 1 milyon kişiye kiş başı 47 galon miktarı su sağlıyor. Tesisin kapasitesi 5.6 milyar galon ve maliyeti 435 milyon dolar.
Bu arada Abu Dhabi’de geçen hafta Sürdürülebilirlik Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Dünya Enerjinin Geleceği Zirvesi” yapıldı. Aralarında Bakanların da bulunduğu 175 ülkeden 5000’e yakın kişinin katıldığı zirvede, gelecekteki enerji talebi ve arzı ile ilgili konularla birlikte enerji güvenliği konusu da tartışıldı.
Umman
Umman’da son haftalarda uluslararası piyasalarda görülen son üç yılın en yüksek ham petrol fiyatları, ekonomistleri ve ekonomi yönetimini iyimserliğe sevketti. Umman’ın petrol üretimindeki başabaş noktası olarak kabul edilen 70 dolar eşiğine yaklaşan ham petrol fiyatlarının, bundan sonra da yavaş da olsa yükselerek devam edeceği beklentisi, Umman’ın petrol fiyatlarına bağlı ekonomik daralmanın sonuna geldiği yorumlarının yapılmasına neden oluyor.
AKRA İçin Derleyen: Sedat Yüksel