20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

'Kestane karası' fırtınasıyla Sonbahar geldi

Son Güncelleme: 25 EYLÜL 2018 - TSİ 11:43

İstanbul başta olmak üzere yurt geneli bugünden itibaren etkisini gösteren “kestane karası fırtınası”yla sıcak yaz günlerine veda ediyor.

Meteorolog Ahmet Köse, yaptığı açıklamada, yaz mevsimi sona ermesine rağmen eylül ayında da hava sıcaklıklarının yaz değerlerine yakın seyrettiğini söyledi. Yurdun güneyinde Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca hava sıcaklıklarının 30-34, deniz suyu sıcaklığının ise 26-28 derece aralığında seyrettiğini belirten Köse, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle yaz mevsiminin sonbahara doğru kaymaya başladığını hatırlattı.

Sonbahar kısaldı

Köse, bilimsel çalışmalara göre, 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de yaz mevsiminin uzadığını, ilkbahar ve sonbaharda ise 20 güne varan kısalmalar yaşandığını vurguladı. Havaların yaz mevsiminin etkisinden artık çıkacağını belirten Köse, şöyle devam etti: “Sıcaklıklar ülkemizin kuzeybatı kesimleri başta olmak üzere 6 ila 10 derece birden azalıyor. Yaz mevsimini andıran sıcak günler ‘kestane karası fırtınası’ adı verilen hava olayıyla sona eriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, sıcaklıklar 25-28 Eylül tarihlerinde düşerken ve sonbahar yağmurları başlıyor. Genelde eylülün son haftasına denk gelen ve 3-4 gün süren kestane karası fırtınasıyla havalar serinliyor.”

‘Kestane fırtınası’ nedir?

Ahmet Köse, sıcaklıkların ani düşüşüne neden olan ‘Kestane karası fırtınası’nın isminin nereden geldiğini ise şöyle anlattı: “Kestanelerin dışı dikenli olduğu için ağaç tepesinde toplamak oldukça zordur. Kestanelerin olgunlaştığı eylülün son haftasında görülen fırtına, kestanelerin ağaçtan dökülmesine neden olduğu için atalarımız bu ismi vermişlerdir.”

Milliyet