20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Türkiye kalbine iyi bakmıyor

Son Güncelleme: 29 OCAK 2016 - TSİ 11:13

Yard. Doç. Dr.Halit Yerebakan, "Göğüs ağrısı, çene ve kollara yansıyan baskı tarzında ağrı ve nefes darlığı kalp krizi işaretidir. Gelişmiş ülkelerde kalp hastalıklarından ölüm oranı yüzde 25. Türkiye'de ise bu oran yüzde 41" diyor.

Her yıl 17 milyondan fazla kişi kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybediyor. Ülkemizde toplumun yüzde 35'inin kalp hastalığı geçirme ihtimali var. Peki ama kalp krizi anında vücutta neler oluyor?

Yıllarca ABD'de kalp-damar hastalıkları üzerine araştırmalar yapan, kalp nakli konusunda da adından söz ettiren Yard. Doç. Dr. Halit Yerebakan yanıtlıyor: "Bedenimiz neredeyse tüm hastalıkların bulgularıyla bizlere çeşitli mesajlar vermektedir. Kalp krizi, kronik şeker hastaları dışında bariz bir baskı tarzında göğüs ağrısı ile hissedilebilir. Bu ağrı, göğüste yaygın yer yer çeneye ve sol kola uzanan bir yapıda olabilir. Göğüs bölgesinde bir ağrı hissedildiği zaman mutlaka bir uzmana başvurulmalı. Kalp krizi genellikle damar duvarının bir strese maruz kalmasıyla ortaya çıkar. Hastalar ağır bir yemek, yorucu bir egzersiz veya stres sonrası kalp kriziyle hastanelere başvurmaktadır." Birçok etkenin kalp krizine neden olabileceğini söyleyen Halit Yerebakan, "Kalp krizinin oluşabilmesi için damarlarda daralmaya yol açan plakların bulunması gerekir. Çünkü temelde kalp krizi, bu plaklarda gelişen ve damar içi kan akımını durduran komplikasyonlarıyla oluşur" diyor.

Yılda 205 bin ölüm

Halit Yerebakan, dünya genelinde bir numaralı ölüm sebebinin kalp rahatsızlıkları olduğunu belirterek, "Centers for Disease Control and Prevention'a (Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi) göre ABD'de her 25 dakikada bir koroner rahatsızlık tespit ediliyor" dedi.

Soğuk havalar riski artırıyor

Bilimsel çalışmalara göre, hava sıcaklığındaki 1 derece düşüşün toplumda kalp krizi görülme riskini yüzde 2 oranında artırdığını vurgulayan Yerebakan, "Bazen soğukla birlikte kalp damarlarında büzüşme ve ardından kalp krizi gelebilir. Kalp hastalarının kışın sıkı giyinip soğuktan korunmaları gerekiyor. Kalp hastalıklarından hastaneye yatış ve kalp krizi kaynaklı ölüm oranları özellikle kış aylarında daha yüksektir" diyor.

Kalp krizlerinin yüzde 80’i önlenebilir

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid ise Avrupa’da her yıl trafik kazalarının 47 katı insanın kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu hastaların zamanında teşhis ve tedavi edilmesiyle yüzde 80’i kurtulacak, iyileşecek, tedavi olabilecek insanlar” dedi. Bayezid, kalbi besleyen damarların darlığı veya tıkanıklığı olarak bilinen hastalığa koroner arter hastalığı dendiğini anımsatarak, yapılan araştırmalarla 65 yaşın üzerindekilerin yüzde 50’sinden fazlasının, koroner arter hastası olduğunun tespit edildiğini söyledi.

İki yaşlıdan birinin koroner arter hastası olduğunu dile getiren Bayezid, şunları belirtti:

“Bu büyük bir rakam. Avrupa’da geçen yıl 4,5 milyon hasta hayatını kaybetti. Bu hastaların zamanında teşhis ve tedavi edilmesiyle yüzde 80’i kurtulacak, iyileşecek, tedavi olabilecek insanlar. Bu oldukça önemli bir tespit.” Kalp damar hastalıklarında yaş dışında birçok faktör bulunduğuna dikkati çeken Bayezid, erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşın üzerindekilerin risk altında olduğunu vurguladı.

Sabah