20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Batıda dikenli tel ve kota baskısı

Son Güncelleme: 30 KASIM 2015 - TSİ 10:59

Slovakya, Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan ve İtalya’da bulunan 120 bin mülteciyi kota sistemi ile üye ülkelere dağıtma kararını dava edeceğini açıkladı.

Başbakan Robert Fico, davanın Avrupa Adalet Divanı’na 18 Aralık tarihine kadar açılacağını söyledi.

AB’nin mülteci kotası planına Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan da karşı çıkıyor. Mülteci kotası çerçevesinde Slovakya’nın 802 göçmen alması kararlaştırılmıştı. Slovakya, Almanya ve diğer AB ülkelerine gitmek isteyen mültecileri ülkede tutmaya gücü olmadığını savunuyor. Slovakya bu yıl sadece 154 mülteciyi kabul ederken, Almanya 2015 yılında ülkeye 1.5 milyon mülteci gireceği tahmininde bulunmuştu.

Makedonya’dan sınıra dikenli tel

Özellikle Suriye’den Avrupa’ya kaçan mültecilerin ana rotası üzerinde bulunan Makedonya, Yunanistan ile arasında bulunan sınıra tel örgü örmeye başladı.

Makedon askerlerinin, Yunan kasabası Idomeni yakınlarında yaptıkları inşaat faaliyeti Reuters muhabiri Yannis Behrakis tarafından görüntülenirken, tel örgünün mülteci akınına karşı nasıl bir etkisinin olacağı merak konusu.

Dikenli tel, Makedon yetkililer tarafından Balkanlardaki mülteci akınının daha iyi ‘yönlendirilmesi’ için ‘önleyici bir önlem’ olarak nitelendirildi. Sınırdaki yeni önlemlerin bir benzeri daha önce de Macaristan tarafından uygulamaya sokulmuştu. Makedonya ile Yunanistan arasındaki sınır, mülteciler için çok önemli bir geçiş noktası durumunda. Bölgede bulunan binlerce mülteciye dün Yunanistan’ın sınır kasabalarından insani yardım gönderilirken, bölgedeki mülteciler Makedon polisi tarafından Kordon altına alındı.

Yunanistan’a 540 bin mülteci

Ülkelerindeki savaştan kaçarak yeni bir yaşam kurma amacıyla Avrupa’ya umut yolculuğuna çıkan mülteciler, Yunanistan’ın Midilli Adası’nı geçiş noktası olarak kullanmaya devam ediyor.

Türkiye’den Çanakkale ya da Balıkesir’in farklı ilçelerinden botlara binen onlarca sığınmacı, adaya güneydeki sahil kesiminden ya da kuzeydeki Mithymna kentinin Eftalou bölgesinden çıkıyor. Sığınmacılara adaya çıkışlarında gönüllüler yardımcı oluyor. AB Sınır Koruma Ajansı Frontex’e göre, bu yılın ilk 10 ayında Yunan adalarına 540 bin mülteci ayak bastı.

Milliyet