100 çalışandan 40'ı sigortasız
Son Güncelleme: 16 ŞUBAT 2013 - TSİ 10:18
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kitaplaştırdığı kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları verilerine göre, Türkiye'de her 100 çalışandan 40'ı sigortasız.
Kayıt dışı mücadele çalışmalarına ait veriler, SGK tarafından hazırlanan bir kitapçıkla yayımlandı.
Kayıt dışı istihdamın ekonomik ve sosyal açıdan birçok olumsuz sonucu bulunduğu belirtilen kitapçıkta, işçi, işveren ve devlet açısından bunun sonuçları değerlendiriliyor.
Kitapçıkta, kayıt dışı çalışan işçilerde, kısa vadede yeterli sağlık yardımı alamamalarından dolayı hastalık vakalarının arttığı, uzun vadede ise kişilerin emekli olamaması, ölüm halinde de eş ve çocuklarına aylık bağlanamaması riskleri aktarılıyor.
Sosyal güvenlik sisteminin vatandaşların insan onuruna yakışır bir hayat sürmesini amaçladığı belirtilen kitapçıkta, ''Ancak ne yazık ki ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı yüzde 40 civarlarında, yani 100 kişiden 40'ı sigortasız çalışmaktadır. Bu nedenle kayıt dışı istihdam, ülkemiz için ele alınması gereken önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır'' deniliyor.
Verilere göre, Türkiye'de kayıt dışılığın en çok görüldüğü sektörlerin başında ise tarım, inşaat, turizm, toplumsal ve kişisel hizmetler, imalat sanayi ve nakliyat sektörleri geliyor. Ayrıca, çocuk işçiliği ve yabancı işçilerin çalıştırılmasında da kayıt dışılık ön plana çıkıyor.