Körfez basınından notlar
Son Güncelleme: 3 EYLÜL 2019 - TSİ 10:53
Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler... Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Umman basınında yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.
Brexit Körfez Ülkelerini Nasıl Etkiler?
İngiltere bir anlaşmaya varamadan AB’den ayrılırsa, Körfez ekonomileri için neler sözkonusu olabilir sorusu bugünlerde Körfezde oldukça yaygın tartışılıyor. Körfez ülkeleri, İngiltere’nin AB dışıdaki dördüncü en büyük ihracat pazarı. BAE'ye yapılan son ziyarette, İngiltere’nin uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox, 2020 yılına kadar 25 milyar Euroluk ikili ticaret için plan ve anlaşmalarda bulunmuştu.
Basında yer alan değerlendirmelere göre, Brexit, İngiliz gıda ürünlerinin genel tedarikini daha az ve daha pahalı hale getirebilir. Değiştirilmiş vergi yapıları ve ulaştırma gecikmelerinin tümü fiyatların yükselmesine neden olabilir. İlave olarak Brexit ile ilgili belirsizlik devam ettiği sürece, Körfez ülkelerine gelecek yabancı yatırımların da yavaşlayacağını tahmin etmek zor değil.
Bahreyn’de Deniz’den Kum Çıkarılması Yasaklandı...
Bahreyn Krallığı, deniz tabanının zarar görmesini engellemek amacıyla kum çıkarılmasını ve deniz dibinin taranarak balık avlanmasını yasakladı. “Aşırı avlanma deniz tabanını, çevreyi tahrip etti ve hatta kitlesel balık ölümlerine yol açtı” diyen uzmanlar alınan karardan memnun.
BAE’de gönüllü hizmetlere ilgi artıyor...
Birleşik Arap Emirlikleri’nde ulusal gönüllü platformuna katılanlar artıyor. Haziran 2017'de başlatılan girişim, eğitim, insani çalışma, yaşlılara bakım, sağlık, kültür ve sanat, spor, çevre, toplum hizmeti, umut verme ve acil durum müdahalesi gibi bir dizi sektörde gönüllü fırsatlar sunmakta. BAE'deki gönüllü programlar ve organizasyonlar, topluma ve kalkınma ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermekte.
Mekke Emlak Piyasası Gelişiyor...
2019 yılı Mekke şehri ile ilgili yayınlanan bir raporda, kent genelinde konut alt bölümü gelişmelerinde büyüme olduğu ortaya konuluyor. Kısa vadede, konut talebinin daha küçük büyüklükteki birimlere yoğunlaşmaya devam edeceği, planlanmamış yerleşim yerlerinin ise bu sektördeki talebi arttırmanın yanı sıra yaşam kalitesini iyileştirmek için yeniden geliştirildiği belirtiliyor.
Rapor ayrıca, ikinci konut alıcılarının ve yatırımcılarının Mekke kenti içindeki birimler satın almaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Otel işletmecileri, hükümetin, ülkeyi ziyaret eden dini turist sayısını 2025 yılına kadar yılda 30 milyona çıkarmaya yönelik planları doğrultusunda, Hac ve Umre şirketlerine promosyonlar ve özel paketler sunmaya devam ediyor. Aynı rapor, dini turistlere sunulan konaklama olanaklarını çeşitlendirmek için daha geniş planların bir parçası olarak, gelişmiş hizmetler ve olanaklarla yüksek kaliteli otel ve dairelere kayda değer bir kayma olduğunu bildirmekte.
Kuveyt’te Deniz Suyunun Arındırılması İle İlgili Patent Verildi...
Kuveyt Bilimsel Araştırma Enstitüsü, yarı geçirgen membranlar kullanarak bir tuzdan arındırma tesisinin inşası ile ilgili geliştirdikleri bilimsel bir yöntem için patent almaya hak kazandı. Enstitü’den yapılan açıklamada, bilim adamlarının, deniz suyunun tuzdan arıtılması için gereken hidrolik basıncı azaltmayı başardıkları vurgulanarak, “deneme ve yanılma sonucunda ekip, günde 30.000 litre kapasiteli tuzdan arındırma ünitesinin birincisini tasarladı ve atmosferik basıncın yüzde 15'i ile yüzde 35'lik tatlı su çıktısı elde etmiştir” denildi.
Umman’da Bütçe Açığı Son Yılların En Düşük Seviyesinde...
Umman Ulusal İstatistik ve Bilgi Merkezi'nin yayınladığı rakamlara göre, Umman’ın bütçe açığı beş yılda en düşük seviyeye gerilerken, bunda devlet gelirlerindeki artış ve harcamalardaki hafif düşüşün neden olduğu açıklandı. Umman’ın bütçe açığı, 2019’un ilk yarısında geçen yılın aynı döneminde 3.63 milyar dolar iken, % 53 oranında azalarak 1.71 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde devlet gelirleri ise yüzde 11.4 artış gösterdi.
AKRA için derleyen: Sedat Yüksel