20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Lojistikçiler engellerden yıldı

Son Güncelleme: 9 NİSAN 2016 - TSİ 10:38

Türk TIR’larının vize, kota gibi engellerle karşılaştığı Avrupa’ya ihracatta yabancı plakalı araçların payı arttı. Sektörün 2015 kaybı 750 milyon euro.

Avrupa Birliği'nin yaptırımlarıyla zor dönemler geçiren lojistik sektörü şimdi de piyasada hâkimiyeti her geçen gün artan yabancı markalı araçlara karşı mücadele veriyor. Türk plakalı araçlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle ihracatçıların yabancı menşeli TIR'ları tercih etmesi, sektörü çıkmaza soktu. Batı kapılarından giriş-çıkış yapan Türk plakalı TIR'ların oranı 2008'de yüzde 73 iken bu oran 2015'te yüzde 52'ye kadar düştü. Buna karşılık yabancı araçların geçişi ise aynı dönemde yüzde 27'den 48'e yükseldi. Sektörün büyük bir kıskaçta olduğunu belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, yerli ürün ihracatı artarken yurtdışına hizmet satışının gerilemeye başladığını söyledi.

Kayıp 750 milyon euro

Türk lojistik şirketlerine AB seferlerinde uygulanan vize, kota, haksız yere gümrük kapılarında bekletme gibi engeller teslimatı etkiliyor. Buna en küçük evrak yanlışlığında kesilen cezalar da eklenince maliyetlerin arttığını vurgulayan Şener, "Türkiye'de de benzer zorluklarla mücadele ediyoruz. Hem yurtdışı hem de Türkiye'de sigorta ödemek zorunda kalıyoruz. Yabancı araçlar otoyol ücreti ya da trafik cezası ödemiyor. Tüm bunlar rekabette elimizi zayıflatıyor. Biz 1.000 liraya taşırken yabancı firma 900'e hizmet veriyor. Buna karşılık biz her 1.000 TL'de 100 lira kâr ederken yabancıda bu oran 800 lira oluyor" dedi. 2015'te ihracat pazarından pay almak amacıyla Türkiye'ye boş giriş yapan yabancı plakalı araç sayısının 136 bin 298'e çıktığını vurgulayan Şener, Türk şirketlerinin bu konuda en çok Gürcistan, Bulgaristan, İran, Irak, Romanya, Makedonya ve Moldova menşeli firmalarla rekabete girdiğini söyledi. Şener şöyle konuştu: "Her geçen gün pazar payını artıran yabancı firmalar nedeniyle kaybımız 2015'te 750 milyon euroyu buldu."

Sabah