Endonezya'da organik tarım çalışmaları
Son Güncelleme: 27 ŞUBAT 2018 - TSİ 16:24
Kalimantan Adasının Nanga Tayap bölgesindeki çiftçiler bahçelerinde organik tarıma yoğunlaşarak doğal malzemelerden yapılan fide saksılarını ürün verimini artırmak için kullanılıyor.
Doğal fide saksılarını muz yapraklarından hazırlayan çiftçiler, yaprakları 3-4 santim çapında rulo haline getirerek elde ediyor ve bu saksılarda patlıcan, acı kırmızı biber ve hardal gibi çeşitli sebzelerin fidanlarını yetiştirip daha sonra saksılarıyla beraber toprağa ekiyor.
Çiftçiler yerel ismi koker olarak bilinen doğal fide saksılarının bitkilerin geliştirilmesi ve yetiştirilmesini kolaylaştırdığını söyledi. Çiftçilerden Blandina, Doğal saksı hakkında bilgi edinmeden önce tohumları doğrudan toprağa ekerdik. Sonuç olarak, pek çok bitki, birbirine çok yakın ekildiğinden hasat yapmadan önce ölürdü. Bu sistemi ile, bitkilerin aralığı daha kolay kontrol edilebiliyor ve fideler ekileceğinde saksılarıyla beraber ekiyoruz "dedi.
Çiftçiler aynı zamanda son iki yıldır kimyasal bazlı gübreler ve böcek ilaçları gibi ithal ürünlere olan bağımlılığı azaltma çabalarının bir parçası olarak çevrelerinde bulunan malzemeleri kullanarak organik gübreler ve böcek ilacı üretiyorlar.
Çiftçi Bambang Riatmojo, doğranmış yabani bitkileri ve ev yapımı mikroorganizma sıvısını karıştırarak organik gübre ğretebildiğini söyledi.
Ürettikleri doğal gübre ve ilaç ile biber bitkilerinin daha uzun yaşadığını ve ürün verimliği elde ettiklerini paylaştı.
thejakartapost.com