'Sağlıklı yaşamak için az yemek'
Son Güncelleme: 20 ŞUBAT 2017 - TSİ 10:32
Bilimsel veriler, ‘Uzun ve sağlıklı ömrün sırrı yemekte değil, yememekte saklı!’ diyor. Türkçesi, ne kadar yediğimiz, ne yediğimizden daha önemli. Peki, ne kadar mı yiyeceğiz?
Uzun ve sağlıklı bir ömrün sırrı hangisi?
Sebze mi, bakliyat mı? Yoksa et ve balık mı?
Meyve ömrü uzatır mı, kısaltır mı?
Ömre ömür katan mucize bir besin –mesela çörekotu- var mı?
Ne yersek daha uzun ve sağlıklı bir ömrümüz olur?
Soru çok!
Dahası hepimiz iyi şeyler yiyip içtikçe daha uzun, keyifli, sağlıklı, formda ve zinde bir hayat süreceğimizi düşünüyoruz. Haklıyız. Neleri yiyip içtiğimiz mühimdir. Ama bu işin bir de öbür boyutu var: Ne kadar yediğimiz? İşin bu tarafı da oldukça mühim. Neden mi?
YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR
Bilimsel veriler diyor ki; “Uzun ve sağlıklı ömrün sırrı yemekte değil, yememekte saklı!’ Daha doğrusu ‘yükte hafif, pahada ağır beslenmekte” gizli. Kısacası yıllardır tekrarlayıp durduğum “az ye, çok yaşa” tavsiyesi hâlâ geçerli.
Bu tavsiyeyi doğrulayan yeni bir bilgi ise Amerika’dan geldi. Brigham & Young Üniversitesi’nde John Price ve arkadaşlarının yaptığı bir deneysel çalışmanın sonuçları da uzun ve sağlıklı bir yaşamın daha az besin tüketmekle ilişkili olabileceğini doğruladı. Araştırma ünlü bir biyoloji dergisinde, “Cellular and Molecular Proteomics” de yayınlandı.
Bu yeni araştırmanın da sonuçları çok açık ve net. Eğer sağlıklı, fit ve formda bir beden istiyorsanız midenizi “çöp kutusu”, bedeninizi “çöplük” haline getirmeyin. Lütfen yapısı güçlü, vitamini, minerali, antioksidanı bol, yani pahada ağır ama yükte hafif gıdalar tüketin.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Hürriyet