Taşeron işçilerin kadroya alınması formülü netleşti
Son Güncelleme: 24 MART 2016 - TSİ 09:57
“Özel Sözleşmeli Personel” olarak adlandırılan yeni bir sözleşme türü kapsamında çalışacaklar ve memur sendikakalarına üye olacaklar. Bu statüye ilişkin yeni düzenlemeler getiriliyor. Alınan işçiler herhangi bir görevde yükselmeye tabi olamayacak, ilgili kamu kuruluşu özel bir düzenleme yapmadığı sürece başka bir işe ya da yere nakil olmayacak ve sözleşmeler en fazla 3 yıl olacak. Üç yılın ardından performans ve hizmetin niteliğine bakılarak sözleşmesi uzatılacak ya da sonlandırılacak. Taşeron işçilerin kadroya alınması “1 defalık” bir düzenleme niteliği taşıyacak.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu statüye bağlı çalışanların memurlar için yapılan Kamu Toplu Sözleşme modeliyle ücret ve mali haklarının belirleneceğini açıkladı. Böylece bu işçilerin memur sendikalarına üye olacağı kesinleşti. Eğer işçilerin memur sendikalarına üye olması gerçekleşirse, çok sayıda işçi sendikası büyük oranda üye kaybedecek. Bazı sendikaların üyelerinin yüzde 70’ine yakınının taşeron işçilerden oluştuğu, işçi sendikalarının düzenlemenin bu yönüne itiraz edeceği belirtiliyor.
Düzenlemenin mali boyutuna ilişkin bilgi verilmezken, ilk aşamada kamu açısından karlı olacağı değerlendiriliyor. Öncelikle, şartlar arasında bulunan “muvazaa” davalarından vazgeçme ciddi bir mali avantaj sağlayacak. Bu davayı açan işçiler, kamudaki muadil işçinin bütün mali haklarını geriye dönük alabiliyordu. Ayrıca, taşeron işçilerden dava açanlar, kamudaki 52 günlük “ilave tediye” de kamuya kalacak. Kısa vadede, taşeron şirkete yapılan kar ve diğer ödemeler de devreden çıkacağı için kamu birkaç kanaldan mevcut maliyetinden daha düşük maliyetle çalıştırma fırsatı bulacak.
Dünya