21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Hakem Heyetleri sistemi fiilen tıkandı

Son Güncelleme: 26 MAYIS 2015 - TSİ 10:48

Banka kredisi masraflarının geri ödenmesiyle ilgili başvurular tüketici hakem heyetlerini kilitledi. 2013’te heyetlere 1.5 milyon şikâyet gelirken 2014’te bu sayı 3.5 milyona ulaştı. Bu yıl içinde gelen dosya sayısı şimdiden 3 milyona dayandı. Sistem tıkanmış durumda.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi geçen yıl bankaların kredi kullanımında tüketiciden aldığı dosya masraflarına ilişkin tüketici lehine karar verdi. Buna göre 10 yıl öncesine kadar kullanılan kredilerin dosya masrafları tüketicilere iade edilecekti.

Bu kararın ardından, il ve ilçelerde bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine başvurular yağmaya başladı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Hasan Atak, 2013 yılında yaklaşık 1.5 milyon olan başvuru sayısının sadece 2014 yılında 3.5 milyona ulaştığını kaydetti.

Bir yıl çözüm yok

Atak, Türkiye genelinde bin kişilik bir hakem heyeti olduğunu ve başvurulara yetişmeye çalıştıklarını söyleyerek şunları kaydetti:

“2014 yılında yapılan tüketici şikâyeti başvurusu sayısı 3.5 milyon. 2015 yılında ise şu ana kadar yaklaşık 3 milyon başvuru yapıldı. Bu başvuruların yüzde 95’i dosya masrafı, tahsis ücreti, kredi kartı aidatı, banka işletim ücreti gibi bankalar üzerinden gelen şikâyetler.

Kalan yüzde 5’i de ayıplı mal olarak değerlendirilen şikâyetler. Ayda iki defa toplanıyoruz ve binlerce dosya imzalıyoruz. Bu nedenle bazı sorunları 1 yıla kadar çözümlüyoruz. Bu yoğunluğun azaltılması için tüketici hakem heyetleri kurumsal bir işleyişe sahip olmalı ve sayıları da arttırılmalı. Sadece bu işlerle ilgilenen yeni çalışanlar olmalı. “

‘Başvurular 20 bin arttı’

Kadıköy Tüketici Hakem Heyeti Başkanı İhsan Gümüş de ise şunları anlatıyor: “Yaklaşık iki yıldır günde 250 ile 300 arası şikâyet geliyor. 2014 yılının başından bu yana ilçemizde 35 bin başvuru oldu. Karar verdiğimiz dosya sayısı 8 bin. 2013’te 15 bin dosya vardı.

Birden bire 20 bin arttı. 2014’ten önce bankalar ilgili başvuru sayısı oldukça azdı. En çok da banka dosya masrafı ve kredi kartı yıllık aidatı için başvuruluyor. Ayda iki defa toplanıyoruz. Başkan olarak istersem de toplantı sayısını 4’e çıkarabiliyorum."

‘Üst sınır 2 bin TL’lik ürünler’

Gümüş, çoğunluğunu cep telefonu ve bilgisayarların oluşturduğu ‘ayıplı mal’ başvurularıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Ayıplı ürünlerde tüketicinin 30 gün içinde müracaatı halinde değişim veya iadesi yapılıyor.

30 gün sonrası müracaatlarda aynı şikâyetten iki kez servise gidilmesi gerekiyor. Sonrasında servis fişleri ve faturasıyla başvurulması gerekiyor. 2 bin TL ile 3 bin TL arasında olanlara il hakem heyeti, 3 bin TL ve üstüne de tüketici mahkemeleri bakıyor. Tüketicinin hizmet aldığı yere başvurması gerekiyor.

Bu toplantılara başvuran kişi de çağrılıyor. Ayıplı ürün inceleniyor, gerekirse bilirkişiye gönderiliyor. Rapor doğrultusunda da karar veriliyor. 15 gün için karşı tarafın bir üst mahkemeye gitme süresi var. Gitmezse karar bağlayıcıdır.”

haber7