İşe girmenin anahtarı geleneksel yöntemler
Son Güncelleme: 10 OCAK 2013 - TSİ 12:10
SETA tarafından 2 bin 18 firmayla gerçekleştirilen Türkiye’nin İnsan Kaynağının Belirlenmesi Araştırması’nda katılımcı firmaların temsilcilerine, işgücü alımlarının firma içerisinde kim ya da hangi birim tarafından yapıldığı, ayrıca mavi ve beyaz yaka işgücü temininde hangi kaynaklara başvurdukları sorularak, firmaların işe alım süreçlerini nasıl yönettikleri tespit edilmeye çalışıldı.
Araştırma sonuçlarına göre, firmaların ancak 4’te 1’inin insan kaynakları sistemi bulunuyor. Firmaların yüzde 75’inde insan kaynakları süreçleri, bu alanda özel tecrübe ya da ihtisaslaşması olmayan kişi veya birimlerce yapılıyor. İşe alma kararındaki en etkili kişi ise işletmenin sahibi. Firmaların yüzde 39’unda işe alım kararını bizzat işletme sahibi veriyor. Firmanın büyüklüğü arttıkça insan kaynakları birimlerinin işgücü alımlarındaki ağırlığı da artıyor.
Firma temsilcilerine ayrıca eleman temininde en fazla kullandıkları 2 yöntem soruldu. Araştırma sonuçlarına göre, birçok firma eleman alımında iç veya dış referans yöntemini kullanıyor.
Mavi yaka işgücü pozisyonları için mevcut çalışanların ya da tanıdıkların tavsiye ve referanslarını göz önünde bulundurma oranı, beyaz yaka işgücünden daha fazla. Katılımcı firmaların yüzde 51.7’si mavi yaka işgücü için, yüzde 47.1’i ise beyaz yaka işgücü için diğer kaynağın yanında mevcut çalışanların veya tanıdıkların tavsiye ve referanslarına başvuruyor. Her iki işgücü için en fazla kullanılan kaynak, çalışanların veya tanıdıkların tavsiye ve referansları.
Eleman temininde en fazla kullanılan yöntemlerden bir diğeri doğrudan (kapıdan alınan) şahsi başvurular. Kapıdan alınan şahsi başvurular mavi yaka işgücü alımlarında firmaların yüzde 46.9’u tarafından kullanılırken, beyaz yaka işgücü alımlarında bu oran yüzde 40.7.