21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Otizm ile mücadele

Son Güncelleme: 14 KASIM 2018 - TSİ 10:24

Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluk. Beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor. Bugün her 68 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor.

Otizmin; çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlandığını ifade eden Betül Selcen Özer, otizmin nedeninin günümüzde hala bilinmediğini; genetik temellerinin olabileceğini ve çevresel faktörlerle tetiklendiğini ifade ediyor.

Otizmli çocukların fiziksel gelişimleri ve dış görünümleri diğer çocuklardan farklı olmuyor. Otizm belirtileri ise davranışlarda farklılıklar ile yaşamın ilk yıllarında fark edilebiliyor.

Otizmin çaresi erken tanı ve sürekli yoğun eğitim

“Otizmin tedavisi ilaç değil, erken, yoğun ve kesintisiz eğitimdir” diyen Özer, şu bilgileri veriyor: “Erken tanı ve doğru eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabiliyor, gelişim sağlanıyor, hatta bazı otizmli çocuklar ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabiliyor. Bizim için burada en önemli konu küçük yaşta erken tanı koyabilmek ve haftada 30

saati bulan yoğun bir eğitim almalarını sağlamak. Özellikle 3-5 yaş arası çok önemli. Ailelerin otizm konusunda eğitilmeleri de büyük önem taşıyor. Otizmli çocuklarımıza ne kadar erken ve yoğun eğitim verebilirsek yetişkin yaşlarında o kadar bağımsız, üretken, ekonomiye katkı yapan bireyler olarak toplum içinde yer alabiliyorlar. Ailelerine ve devlete bağımlı yaşamak zorunda kalmaları ise ağır ekonomik sorunları da beraberinde getirebiliyor.”

Dünya