Körfez gündeminde bu hafta...20.11.2017
Son Güncelleme: 20 KASIM 2017 - TSİ 10:45
Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.
Körfez genelinde ziyaretler ve ziyaretçiler oldukça hareketli bir gündeme neden oluyor. Suudi Arabistan’ın ziyaretçileri arasında en dikkat çekeni Lübnan Patriakıydı. Hem Kral hem de Veliaht Prens’le biraraya gelen Patriak ilginç mesajlar verdi. Suudi Arabistan’ın diğer önemli ziyaretçisi Mısır Dışişleri Bakanıydı. Ziyareti ilginç ve önemli kılan ise zaman ve kapsamdı. Mısır Dış İşleri Bakanı sadece Suudi Arabistan’ı değil, Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün’ü de ziyaret etti.
Türkiye’den üst düzey bir heyette de, Kuveyt ve Katar’daydı.
Dünya genelinde 51 şehirde yaşayan yabancılar arasında yapılan bir araştırmada Bahreyn’in başkenti Manama yabancıların yaşam çevreleri açısından en iyi şehir seçilirken, aynı listede Muscat 12., Abu Dhabi 15., Dubai ise 17. Sırada yer aldı. Katar’ın başkenti Doha 45., Suudi Arabistan’dan Riyad 48., ve Cidde 50. Seçilerek listenin en sonlarındaydı. Yerli halkın yabancılara en dostça davrandığı şehirler sıralmasında Körfez’de Umman’ın başkenti Muscat başı çekiyordu.
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan’da akıllı telefon kullananların yüzde 80’inin telefonları ile alışveriş yaptıkları açıklandı. Körfezin en büyük pazarlarından biri olan Suudi Arabistan’da toplam cep telefonu sayısı 23 milyonu aştı.
Katar
Katar Emiri Temim bin Hamed, 2019 yılında ülkede bir ilk olarak, Katar Danışma Meclisi üyelikleri için seçim yapılacağını duyurdu. Katar Danışma Meclisi’nin açılış töreninde bir konuşma yapan Emir, üyelerin vatandaşlar tarafından seçilerek Meclise gelecekleri bir döneme geçeceklerini ifade etti.
Katar, Türkiye’den oldukça üst düzey bir heyeti ağırladı ve Türkiye ve Katar arasında yeni bir dizi anlaşmanın imzalanmasına evsahipliği yaptı. Katar-Türkiye Yüksek Konseyi’nin öncülüğünde tarım, ticaret, turizm, güvenlik ve gıda güvenliği gibi konularda 14 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalardan biri de ulaşım alanında, Türkiye-Katar Hattının İran üzerinden geçmesi üzerinde varılan mutabakattı.
Birleşik Arap Emirlikleri
BAE Federal Ulusal Meclisi, ülkedeki camiler ve camilerde görev yapanların durumlarını ele alırken, İslami toplantı, Kur’an tilaveti ve öğretimi gibi konulara sınırlandırmalar getirdi. Yeni düzenlemeye göre, camilerde ya da camiler dışında izinsiz dini toplantılar yapılamayacak, Kur’an tilaveti veya öğretimi yapılamayacak, yardım toplanmayacak, camilerde ilgili devlet otoritesinin izin verdikleri dışında görevli istihdam edilemeyecek. Bununla da yetinmeyen vekillerin görevlilerin hepsinin bakanlığın ödediği standart maaşı almaları yönünde görüş belirtmeleri üzerine, ilgili kamu idaresinin temsilcisi, camileri yaptıran ve yaşatan hayır severlerin görevlilere kendi kişisel imkanlarıyla bakanlık meblağından daha fazla ücret ödediklerini ve bunu engellemenin gereksiz olduğunu ifade etmesi üzerine konu paketten çıkarıldı.
Dubai’de “30X30” temasıyla başlayan 30 gün boyunca her gün 30 dakika spor yaparak yarışma kampanyası sona erdi. Kampanya yöneticileri ve eğitimciler, kampanyanın özellikle çocuk ve gençlerde spora karşı gözle görülebilir ve olumlu bir tutum değişikliğine yol açıtığını ifade ettiler.
Abu Dhabi’de hükümet gıda güvenliği konusunda ticari girişimlere önemli ölçüde katkı sağlıyor. Yerli, doğal ve sağlıklı sebze ve meyve üretimi için tohum üretimine yaklaşık 4.5 milyon dolar harcandığı bildirildi. Yeni yayınlan bir rapora göre BAE’nin toplam yıllık gıda tüketiminin 2025 yılına kadar 59 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. BAE Gıda Endüstrisi 2017 Raporuna göre bu rakamın ekonomik büyüklüğü ise 330 milyar dolar.
Birleşik Arap Emrilikleri’nde son dönem teknolojilerinin günlük hayata entegrasyonu için çabalar devam ediyor. Abu Dhabi’de insansız hava araçlarının ambulans hizmetlerinde kullanılması için çalışmalara başlandı. Polis merkezlerinin de üç boyutlu baskı teknolojisi ile yapılması ile ilgili projeler değerlendiriliyor. Dubai Ulaştırma İdaresi ise üç boyutlu baskı kullanarak yat limanı istasyonu, köprüler, otobüs durakları yapmayı planlıyor.
Dubai’de sona eren geleneksel uluslararası havacılık fuarında toplam işlem hacminin 114 milyar dolar olarak gerçekleştiği bildirildi. İki yılda bir düzenlenen beş günlük dünyanın en büyük havacılık fuarında ziyaretçi sayısının da bu yıl yüzde 20 artarak 80 bine yaklaştığı açıklandı.
Dubai’de Taksirli Suçlar Mahkemesi, işlemleri hızlandırmak için elektronik posta ve kısa mesaj ile taraflara ulaşılması uygulamasına başlıyor. Benzeri bazı batı ülkelerinde görülen uygulamada, adres ve posta sisteminden kaynaklanan gecikmelerin önüne geçilebilecek.
AKRA için derleyen: Sedat Yüksel