Kömürün boşluğunu rüzgâr dolduracak
Son Güncelleme: 6 KASIM 2014 - TSİ 11:14
Dünyada 2020 yılına kadar 637 bin MW’lik eski teknolojili kömür santralinin devreden çıkması bekleniyor. Buradan ortaya çıkacak elektrik açığının büyük oranda rüzgâr Küresel Rüzgâr Enerjisi Birliği (GWEC) Başkanı Dr. Klaus Rave, dünyada önümüzdeki beş yıl içinde rüzgâr enerjisi alanında 637 bin MW’lik yatırım fırsatı bulunduğunu söyledi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi TÜREK 2014 İstanbul’da başladı. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven'in "Beş ay sonra Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin İstanbul'da yapılacağını" açıkladığı toplantının açılış konuşmalarında söz alan Küresel Rüzgâr Enerjisi Birliği (GWEC) Başkanı Dr. Klaus Rave, rüzgâr enerjisinin gerçek anlamda küreselleştiğini vurguladı. wKlaus Rave, rüzgâr enerjisi yatırımlarının gelecek yıl ortalama yüzde 15-20 oranında büyüyeceğini ifade etti.
Önümüzdeki altı yıl içinde tüm dünyada eski teknolojiye dayalı çok sayıda kömür santralinin kapanacağını kaydeden Rave, bu nedenle ortaya çıkacak 637 bin MW’lık boşluğun da rüzgâr sektörü için ciddi bir yatırım fırsatları sunduğunu söyledi.
Bir çok ülkenin rüzgâr kapasitesini arttırdığını ve artırmaya da devam ettiğini belirten Rave, bu alanda 90 bin MW kurulum kapasitesiyle Çin’in lider durumda olduğunu vurguladı. Rave “Daha da önemlisi, Çin’in rüzgâr yatırımları iklim değişikliği stratejisi çerçevesinde 2013 ve 2014 yıllarında kömür yatırımlarını geride bıraktı” diye konuştu.
Türkiye rüzgârın fırsatlar ülkesi
Rüzgâr enerjisinin iklim değişikliği hassasiyetiyle elektrik üretip istihdam da sağladığını belirten Rave, Türkiye yönetimine ve özel sektör temsilcilerine 2023 hedeflerine yönelik enerji atılımları için teşekkür etti. Avrupa ve Asya arasında oldukça önemli bir jeopolitik konumda bulunan Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde büyük bir yatırım fırsatı barındırdığını belirten Rave, “Doğu ve batı arasındaki Türkiye yenilenebilir alanında liderlik yapacak” dedi.
Dünya