2 Cemaziyelahir 1446 | 4 Aralık 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Grip neden bu kadar yaygın?

Son Güncelleme: 11 ŞUBAT 2019 - TSİ 10:32

Her kış kapımızı çalan soğuk algınlığı ve grip meselesi bu yıl önceki yıllardan daha fazla insanımızın canını yaktı. Aslında sadece bizde değil, dünyanın her ülkesinde özellikle grip önemli bir sorun.

Örneğin, bu yılın rakamlarını bilmiyorum ama Amerika’da geçtiğimiz yıl sadece şubat ayında on binden fazla kişi grip nedeniyle hayata veda etti. Bu yıla gelince... Geçtiğimiz ay Gürcistan’da patlak veren grip salgını, geçen hafta da Sırbistan ve Bosna Hersek’i kasıp kavurdu.

Peki bizde durum ne? Bir “salgın tehdidi” söz konusu mu? Sağlık Bakanlığı açıklamalarına bakılırsa olayın henüz “salgın” boyutlarında olmadığı kesin. Ne var ki özellikle büyük şehirlerde bu yıl her zamankinden daha fazla insanımızın soğuk algınlığı veya grip nedeniyle yatağa düştüğü, işinden gücünden olduğu, okuluna gidemediği de hepimizin malumu.

Hastane acil servislerine bu yıl geçen yıllara göre daha fazla hastanın müracaat ettiğini gösteren ve yine ağırlaşan gribal enfeksiyonu nedeniyle paçasını bronşite, zatürreye kaptıran, dahası yaşamı tehdit edecek ölçüde hastalananların sayısı da oldukça fazla.

Peki neden böyle oldu? Değişen ne? Bu yılın virüsleri daha mı etkili, yoksa biz mi bir şeyleri eksik yapıyoruz?

Toplu halde yaşamın yoğunlaştığı kış ayları gribe yakalanmanın en kolay ve yoğun olduğu zaman dilimleri.

Solunum yoluyla bulaşmanın kolay olduğu kapalı ve toplu alanlar hasta birinin virüsü hızla yayabildiği noktalar.

Hastalığı tamamen atlatmadan işine, okuluna geri dönenler, ev içinde bulaşmayı önleyen tedbirlere dikkat etmeyenler sorunun daha da yaygınlaşmasına sebep olabiliyorlar.

Antiviral ilaçlar doğru yer, zaman ve dozda kullanıldıklarında oldukça etkililer. Ama burada da antibiyotikler konusunda olduğu gibi savurgan bir tutum sergilemeli.

Ne influenza/grip ne de soğuk algınlığı/Rhino virüs enfeksiyonlarında antibiyotiğe gerek yok. Antibiyotik probiyotik gücü azaltarak bağışıklığın canına okuyor.

Eğer evde grip veya soğuk algınlığı olan biri varsa makul ölçüde izole edilmeleri, yatak, çarşafları, havlu, yastık, diş fırçası, çatal, kaşık gibi bulaşmayı kolaylaştıracak faktörlerin ayrıştırılması doğru bir tercih.

Hasta kişilerin kapalı mekânlara gitmeyip bulaşıcılığı daha da arttırmamaları, toplu taşıma araçlarını mümkün olduğunca kullanmamaya çalışmaları basit ama etkili bir ayrıntı.

Hürriyet / Osman Müftüoğlu