19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

İş güvenliği Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
İş güvenliğinde yeni dönem
İş güvenliği ve işçi sağlığı alanındaki düzenlemeleri yasal çerçeveye oturtmak için hazırlanan yasa taslağı Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Dünya gazetesinin haberinde yer alan taslağa göre, güvenlik kuvvetlerinin eğitim, tatbikat ve operasyonları dışında kamu ve özel sektördeki bütün çalışma alanları iş sağlığı ve güvenliği kuralları kapsamına alınıyor.

'İş Güvenliği' yasa tasarısı yolda
"İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı" işte bu kazalarla birlikte, işyerinde risk oluşturacak her türlü etkeni devre dışı bırakmayı hedefliyor. Milletvekillerini bilgilendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarıda, önleyici yaklaşımın benimsendiğini, iş kazası olmadan önce risk esaslı denetimlerle önlem alınmasının öngörüldüğünü söyledi.

'İş Güvenliği Tasarısı yeniden ele alınmalı'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırlayarak Bakanlar Kurulu'na sunduğu 'İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Kanunu Tasarısı', ölçek ayırımı yapmaksızın kamu ve özel sektördeki tüm işkollarını, çalışma alanlarını ve çalışanları kapsayan güvenlik ve sağlık kuralları getiriyor. Fakat tasarı iş ve çalışma dünyasının tarafından yetersiz bulunuyor.

İşyerlerine iş güvenliği izlemesi
Türkiye'de faaliyet gösteren bir ve birden fazla işçi çalıştıran işletmeler, 1 Ocak 2013’ten itibaren izlemye alınacak.

Yeni yasa iş güvenliğinde işvereni zorlayacak
Haziran 2012'de Meclis'ten geçen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile işyerlerine pek çok yükümlülük geldi. Bu yükümlülükler genel olarak; yeni personel istihdamı (İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli), risk değerlendirmesi, çalışanların eğitimi ve bilgilendirilmesi, yeni işyeri kurulları oluşturma gibi başlıklardan oluşmakta.

İşyerlerinin tehlike sınıfları belirlendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından yer aldığı “tehlike sınıflarını” belirledi. Buna göre tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen “asıl işin” tehlike sınıfı dikkate alınacak.

İş Güvenliği'nde esneklik sağlandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Güvenliği Yasası uyarınca denetleme yapacak iş güvenliği uzmanlarıyla ilgili şartları yumuşattı. Artık C sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanları da çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde görev alabilecekler.

36’sı çocuk 715 kişi iş kazası kurbanı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) verilere göre, iş kazalarından kadınlar, çocuklar, erkekler hemen herkes nasibini aldı. 2013’’ün sekiz aylık diliminde en az 715 işçi hayatını kaybetti.

İş güvenliği uzmanının sorumluluğu 2 kat arttı
“Az tehlikeli” sınıfta yer alan iş yerlerindeki 1000 çalışana en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirme şartı, 2 bin çalışana en az bir iş güvenliği uzmanı olarak değiştirildi. Buna göre, 2 bin çalışana bir iş güvenliği uzmanı bakacak

Yetersiz iş güvenliği madencilere pahalıya mal oluyor
Zonguldak'ta iş müfettişlerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında yaptıkları denetimlerde eksiklikleri tespit edilen TTK ve özel sektör kömür işletmelerine 515 bin lira para cezası uygulandı.

İş güvenliğinde ikinci kademe yeni yılda başlıyor
Haziran 2012’de çıkan ve işyerleri için kademeli geçiş öngören İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda, 50’den az işçi çalıştıran, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Ocak 2014’ten itibaren uygulanmaya başlanacak.

İş güvenliği kanununa uymayanlara ağır ceza
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununda yer alan kurallara uymayan işletmelere yeni cezai yaptırımlar getirildiğini duyurdu

İşyeri Tehlike Sınıflarında Değişiklik Yapıldı
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Iş Sağlığı ve Güvenliğine Ilişkin Işyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Altın, Gümüş, platin gibi metal cevherlerin toptan ticareti 'az tehlikeli' sınıfa dahil edildi.

‘İş güvenliği her sektörün ortak sorunu’
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından iş güvenliği yeniden gündeme geldi. İş kazalarının en sık yaşandığı inşaat sektöründe firmalar, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik aldıkları önlemlerle kaza riskini minimuma indirmeyi amaçlıyor.

İş güvenliğinde dünya rekoru, Türkiye'de ise...
Mecidiyeköy'de 10 işçinin hayatına mal olan rezidans kazası çarpık bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Türkiye'de gerçekleşen inşaat kazalarında her yıl yüzlerce kişi ölürken Türk müteahhitlerinin yurtdışında yaptığı inşaatlar ise iş güvenliğinde dünya rekoru kırıyor.