11 Cemaziyelevvel 1446 | 13 Kasım 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

küresel ısınma Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Küresel ısınma depremi tetikliyor
Araştırmalara göre buzdağlarının hareketleri faylara baskı yapıyor ve depremlerin erken olmasına yol açıyor. Bu riski taşıyan bölgeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Küresel ısınma, buz devrini geciktirdi
İnsanların ortaya çıkardığı karbon salınımı yüzünden dünyada beklenen soğumanın gecikeceği bildirildi. Dünyanın en son buzul çağını 11 bin 500 yıl önce yaşadığını belirten bilim adamları, karbon salınımına bağlı küresel ısınma nedeniyle, muhtemel bir yeni soğuma dalgasının, beklenenden daha geç yaşanacağını kaydetti.

Türkiye’nin ekonomisi afet tehdidi altında
Küresel ısınmayla artan doğal afetler Türkiye’yi son yıllarda daha çok etkilemeye başladı. Ülkenin özellikle doğu bölgeleri depremlerle sallanırken, Karadeniz ve Ege’de seller, heyelanlar yaşanıyor. Türkiye, orman yangınları ve çığ riskinin de olduğu ülkelerden.

Isınma sebze üretimini de etkiliyor
Londra'daki Hijyen ve Tropik Tıp Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, küresel ısınma ve karbon salınımındaki artış nedeniyle sebzelerin yetişmesinin daha zor hale geleceğini öngördü.

Türkiye 20 yıldır ısınıyor
2017’de, Türkiye’de ortalama sıcaklık 1970’e göre 1,5 derece artarak 14.2 dereceye yükseldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, “Türkiye ortalama sıcaklıklarında 1998 yılından bu yana (2011 yılı hariç) süreklilik arz eden bir artış” olduğunu ifade ediyor.

Tarıma akıllı sistem
Dünya Gıda Örgütü, küresel ısınma seviyesinin 2 derecenin altında seyretmesi gerektiğini belirtirken, aksi halde 2030’da 122 milyon insanın açlıkla yüz yüze geleceği uyarısı yapıyor. Bir yandan açlık konuşulurken, diğer yandan israf da gündemden düşmüyor.

Büyük binalar küresel ısınmayı tetikliyor
Küresel ısınma hakkında bilgi veren Meteoroloji Samsun 10. Bölge Müdürü Yücel Yüce, “Küresel ısınma dediğimiz hadise, atmosferde bulunan karbondioksit gibi bazı maddelerin normal bulunması gerekenden fazla miktarda çıkması neticesinde ve güneşten gelen radyasyonun tekrar geri uzaya gidememesinden kaynaklanan uzun vadeli bir hadisedir.

Su kaynaklarımız tehdit altında
Küresel ısınma ve bilinçsiz tüketimler sonucunda dünyadaki su kaynakları her geçen gün tehdit altında kalıyor. Türkiye’de son 50 yıl içerisinde Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde sulak alan kurutuldu. Özellikle dağlarda bulunan küçük göllerle birlikte 120’den fazla tabii gölün tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Kuzey Kutbu'ndaki kar örtüsü yok oluyor
Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki kar örtüsü beklenenden daha hızlı kaybolmaya başladı. Kanada Çevre Bakanlığından bir grup bilim adamının, Kuzey Kutbu'ndaki kar örtüsünün son 40 yıllık seyri üzerinde bir süredir yürüttükleri çalışma sonuçlandı.

Korkutan değişiklik kapıda
Kuzey Buz Denizi’nin, karbondioksit emisyonları nedeniyle hızla asitlendiği ortaya çıktı. Norveç Uluslararası İklim ve Çevre Araştırma Merkezi’nden bilim adamları, bölgede okyanus kimyasında geniş çaplı değişimleri izledi.

Yılda 2 milyar kağıt bardak tüketiyoruz
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye’de yılda 2 milyar adet kağıt bardak tüketildiğini söyledi.

Küresel ısınmada yaşanan kaosun yedi nedeni
Atmosferdeki sera gazı düzeylerini ölçümleyen Mauna Loa Gözlem İstasyonundan gelen haberlere göre 9 mayıs tarihinde atmosferdeki karbondioksit seviyesi, milyonda 400 parçacık ile, son 4.5 milyon yıldır gelmediği bir düzeye erişti. Karbondioksit düzeyinin bu noktaya varması, küresel sıcaklıkların 2-2.4 derece artması anlamına geliyor.

Avrupa donuyor kutup yanıyor
Manş Denizi ve Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin 5 derece altında olması Avrupa'da yazın gelmesini geciktiriyor.

Küresel ısınma atom bombasına eşdeğer!
Avusturalya’da düzenlenen İklim Değişiklikleri Konferansı’nda bir araya gelen bilim insanları küresel ısınmayı atom bombasına benzetti.

Seyfe Gölü ölüyor!
Başta dünyada soyları tükenen flamingo olmak üzere 187 kuş türüne ev sahipliği yapmasına rağmen su seviyesi her geçen gün azalan Kırşehir’in Mucur ilçesindeki 10 bin 700 hektar alana sahip Seyfe Gölü, çöle döndü.