10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

hareketsiz yaşam Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Günde 3-4 saat televizyon izleyenler dikkat!
Hareketsiz yaşam tarzı akciğer gelişimini engelliyor, televizyon karşısında 3-4 saat zaman geçirmek, astım ve alerjik hastalıklara neden oluyor.

Hareketsiz yaşam ölüme götürüyor
Kalp-Damar Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Şükrü Güçel, kalp-damar hastalıklarının bugün tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, hastalığı tetikleyen faktörlerin başında ise hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme ve obezitenin geldiğini söyledi.

Hareketsiz yaşam kanser riskini artırıyor
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Uzal, ''Stres, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi farklı nedenler, farklı kanser türlerinde risk artışına zemin hazırlayabiliyor'' dedi.

Hareketsiz yaşam felç riskini genç yaşlara indirdi
Uzmanlar cep telefonu, tablet ve televizyon başında fazla zaman geçirerek hareketsiz kalmanın felç geçirme riskini 40'lı yaşlara kadar indirdiği uyarısında bulundu.

Ofiste hareket hayat kurtarıyor
Gündelik yaşamımızın önemli bir kısmını iş yerinde geçiriyoruz. Yani günlük zamanımızın büyük bölümünü hareketsiz geçiriyoruz. Ancak bu hareketsizliğin sağlık açısından ciddi bir tehdit olduğunu gösteren araştırmalara her gün yenileri ekleniyor.

Hareketsiz yaşam öldürüyor
Dünyada her yıl 3,2 milyon kişi, fiziksel hareketsizlik nedeniyle hayatını kaybediyor. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, her yıl 3-9 Eylül tarihlerinin Halk Sağlığı Haftası olarak kutlandığını söyledi.

Obezitenin en büyük sebebi fast food
Türkiye’de obezitenin son 10 yılda artış gösterdiğini belirten Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, bunun en önemli nedeninin fast food tüketme alışkanlığının da artması olduğuna dikkat çekti.

Hareketsizlik öldürüyor
Gelişen teknolojiyle artan "hareketsiz yaşamın", ani ölümlerin çoğunun nedeni olan toplardamarlardaki pıhtı oluşumu riskini yükselttiği belirtildi.

Diyabet başka hastalıkları da tetikliyor
Prof. Dr. Temel Yılmaz, kontrol altına alınmadığında körlük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sorunlara yol açabilen diyabet hastalığına bağlı komplikasyonlar nedeniyle dünyada her 6 saniyede 1 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Uzun süre oturmak bir çok hastalığa kapı aralıyor
Bir sandalyeye, koltuğa ya da kanepenin köşesine ilişip birkaç dakika oturmak, azıcık dinlenip nefes almak muhakkak ki güzel bir şey. Ne var ki oturmanın da fazlası tıpkı yiyip içmenin fazlası gibi bedene iyi gelmiyor. Uzun süre oturan bedenlerde zamanla bazı sorunlar başlıyor.

Hareketsizlik ve kötü beslenme kanser sebebi
Posalıların az, işlenmiş gıdalar ve kızartmaların çok olduğu batı tarzı beslenme ve obezite, kolon kanseri riskini kat kat artırıyor. Türkiye’de en sık görülen üçüncü tür olan kolon kanserinin diğer önemli nedeni hareketsiz yaşam.

Hareketsiz çalışma hayatının riskleri
Havalandırması klimayla sağlanan, günün en az 8 saatinin geçirildiği ofisler insanların fiziksel ve ruhsal sağlığını tehdit ediyor. Ofis çalışanlarını tehdit eden hastalıklar hareketsizliğin önüne geçilerek önlenebilir

Hareketsiz kalmak fıtığı tetikliyor
Doç. Dr. Hülagü Kaptan, uzun süren yolculuklarda hareketsiz kalmanın bel ve boyun fıtığını tetiklediğini belirterek, bayram dolayısıyla seyahate çıkacaklara 2-3 saatte bir mola vermeleri ve bu molalarda mutlaka yürüyüş ve küçük egzersizler yapılması tavsiyesinde bulundu.

Pıhtı tehlikesine karşı hareketli yaşam
Pıhtılaşma hakkında bilgi veren Dr. Murat Küsdül, “Bilgisayar veya masa başında, yolculuklarda hareketsiz geçirilen saatler pıhtı (tromboz) sorununa zemin hazırlıyor. Her yıl dünyada 3 milyon, Türkiye’de 30 bin kişi buna bağlı hayatını kaybediyor” bilgilerini verdi.

'Ofis tipi karaciğer yağlanması' uyarısı
Dr. Temel Yılmaz, ofis çalışanlarında karaciğer yağlanma riskinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, akıllı ofislerdeki oksijensiz ortamın hastalık riski oluşturduğu uyarısında bulundu.