19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

gelir dağılımı Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Küreselleşen dünyada gelir dağılımı ve yoksulluk
Küreselleşme ve bunun servet sahipleri üzerindeki "olumlu" etkisi, gelir dağılım dengesini servet sahipleri lehine değiştirirken, dünyadaki gelir dağılımı ve yoksulluk çıkmazını da derinleştiriyor.

Türkiye gelir dağılımında nerede?
Ekonomik büyüme ve enflasyondaki değişiklikler ülkenin ekonomik yapısının yanında ülke halkı için de önemli bir yer kaplıyor. Bir ekonomik araştırma kuruluşunun analizine göre ekonomik performansın ikinci temel göstergesi enflasyona bakıldığında 2012’yi nispeten iyi seviyelerde kapatan enflasyon 2013’e kötü bir başlangıç yaptı.

En zengin ile en yoksul arasında 7,7 kat gelir farkı var
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013'te Türkiye'de en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasında ki farkı "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2013" verileriyle açıkladı.

Gelir dağılımında kötünün iyisiyiz
OECD ülkeleri, gelir dağılımı eşitsizliğinde 30 yılın rekoruna ulaştı. Türkiye bu süreçte gelir dağılımı eşitsizliğini az da olsa düşüren iki ülkeden biri. Diğeri ise komşu Yunanistan

Ülkelerin gelir dağılımı karnesi
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkelerin önemli bir kısmında, zengin ve fakir arasındaki uçurumun son 30 yılın en yüksek oranına ulaştığı uyarısında bulundu.

Gelir dağılımında 2 puanlık iyileşme
Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 5’lik dilim ile en düşük gelire sahip yüzde 5’lik kesimi arasındaki fark 2014 yılında 20.4 kata indi. 2013’te aynı iki kesim arasındaki gelir farkı 22.7 kattı.

Gelir dağılımı bozuldu
Özellikle sosyal transferlerdeki artışların etkisiyle son yıllarda görece iyileşme gösteren gelir dağılımı, 2015’te bozuldu. TÜİK’in açıkladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçlarına göre, geçen yıl en zengin yüzde 20’lik dilimin gelirden aldığı pay 0.6 puan artarak yüzde 46.5’e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun payı yüzde 6.2’den 6.1’e geriledi.