2 Zilka'de 1445 | 11 Mayıs 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Gelir dağılımında kötünün iyisiyiz

Son Güncelleme: 10 ARALIK 2014 - TSİ 11:23

OECD ülkeleri, gelir dağılımı eşitsizliğinde 30 yılın rekoruna ulaştı. Türkiye bu süreçte gelir dağılımı eşitsizliğini az da olsa düşüren iki ülkeden biri. Diğeri ise komşu Yunanistan

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye ülkeler, adeletli gelir dağılımında sınıfta kaldı. OECD raporuna göre örgüte üye ülkeler gelir eşitsizliğinde 30 yılın en kötü karnesini sergiledi. Ülkelerde gelir dağılımı eşitsizliğinin son yıllarda önemli ölçüde arttığı vurgulanan raporda, zengin ve fakir arasındaki uçurumun giderek yükseldiği kaydedildi. Bu tablo içinde Türkiye, 1985-2012 arasında gelir dağılımı eşitsizliğini az da olsa düşüren iki ülkeden biri olarak gösterildi. Raporda, Türkiye ve Yunanistan'ın karnelerinde düzelme görülen ülkeler olduğu görüldü. Üye ülkelerde zenginlerin toplam nüfus içindeki payının giderek arttığına dikkat çekilerek, "Bu pay yüzde 10 düzeyinde. Zenginlerin, yoksullardan ortalama 9.5 misli daha fazla kazandığı hesaplanıyor. Bu da genel ekonomiyi olumsuz etkiliyor" denildi.

OECD'nin gelir dağılımı eşitsizliği hesaplamalarında kullandığı Gini parametrelerine göre 2012 yılı için gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu 21 ülkelik listenin başında Meksika geliyor. Listede Türkiye ikinci, ABD üçüncü sırada yer aldı.

Sabah