23 Şevval 1445 | 2 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Madenler Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Madenden çıkanın 2 katı ithal ediliyor
Son yıllarda artan kömür talebi karşısında üretim aynı seviyelerde kalırken, Zonguldak’ta ithal edilen kömür oranı üretimin iki katına ulaştı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu maden zengini
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yeterince incelenemeyen yeraltı kaynakları madencilerin ilgisini çekiyor. Madenciler, bölgede kömür, altın, manganez, bakır, krom ve gümüş yataklarının olduğunu söylüyor. Bölgenin zenginliğini anlatmak için tek örnek bile yeterli: Yalnız Şırnak'ta işletmeye açılan kömür madeni Türkiye'nin yüz yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar zengin.

Güneydoğu’nun yeraltı ve yerüstü kaynakları
Yöredeki kaliteli doğaltaş üretimi son dönemde önemli tesislerin kurulmasına yol açmıştır. Diyarbakır ve Elazığ'da blok halinde ve işlenerek satış yapılan ciddi doğaltaş ocakları ve işleme tesisleri kurulmuştur. Yöredeki petrol rezervleriyle ilgili çalışmalar ve işleyen tesisler çok iyi bilinen zenginliğimizdir. Krom madenciliği ve diğer madenlerde arama çalışmaları yürütülmektedir ama yeterli olmadığını söylemek haksızlık olmaz.

Cari açığın ilacı madenler
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, her yıl maden ithalatına 27 milyar dolar harcandığını hatırlattı ve “Bu madenleri kendi topraklarımızdan çıkarıp işletirsek cari açığın büyük kısmını kapatırız” dedi.

Bor, bentonit gibi madenlerden ne kadar faydalanabiliyoruz?
Önceki gün gazetelerde yabancı yatırımcıların Türkiye'de bentonite büyük ilgi gösterdiği, Almanların Fatsa'da, ABD'nin Enez'de rezervleri işlettiği belirtildi. Şimdi de İtalyanların bentonit şirketleriyle ilgilendiği haberleri yer aldı.

G. Afrika madenleri işletecek Türk firma arıyor
İki ülke arasında 2 milyar dolarlık ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkabileceğine işaret eden Güney Afrika Büyükelçisi Vika M.Khumalo, "Birlikte üretip, üçüncü ülkelere satalım” çağrısı yaptı

Madenler için yeni önlem
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kömür madenlerindeki kazalarda ölümlerin önlenmesine yönelik ek tedbirler içeren yönetmeliği tamamladı. Başbakanlık'a gönderilen yönetmeliğe göre, kömür ocaklarında artık "karbonmonoksit" maskesi yerine "oksijen" maskesi kullanılacak.

Madenler için yeni taslak
Soma’da 301 işçinin öldüğü maden faciasından sonra oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporunda ayrı bir bakanlık kurulması, Kömür Kanunu çıkarılması, her çalışana 30 dakikalık oksijen maskesi verilmesi öneriliyor

Madenlerde koruyucu malzeme ertelendi
Madenlerde Avrupa Birliği mevzuatına uygun malzeme ve koruyucu sistem kullanma şartı 2020’ye bırakıldı. Bir gecede ertelenen yönetmelik nedeniyle kapatılan madenler ise hiçbir önlem alınmadan yeniden açılacak.