29 Rebi'ül-evvel 1446 | 3 Ekim 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

nükleer Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Türkiye nükleer santralde 20 yıl geç kaldı
Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Bor, ''''Türkiye nükleer santralde 20 yıl geç kaldı. Bu işe radyasyon geçekçesiyle karşı çıkmak anlamsız. Yanı başımızdaki Ermenistan ve Bulgaristan''daki çok eski santrallerin durumu ne olacak?'''' dedi.

İran ilk nükleer yakıt çubuğunu üretti
İranlı bilim adamlarının, ülkenin ilk nükleer yakıt çubuğunu ürettiği bildirildi. İran Atom Enerjisi Kurumu'nun internet sitesinde yer alan açıklamada, İran yapımı ilk nükleer yakıt çubuğunun Tahran'ın nükleer araştırma reaktörünün çekirdeğine yerleştirildiği belirtildi.

Nükleer toplantı Türkiye’de olsun
İran ve ABD arasındaki söz dalaşı devam ederken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dün İran gezisine başladı. Davutoğlu, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile görüştü.

Suudi Arabistan, Çin ile nükleer işbirliği yapacak
Suudi Arabistan, Çin ile nükleer enerji üretimi ve kullanımı için işbirliği anlaşması imzaladı. Riyad’ta Kral Abdullah’ın katılımı ile dün imzalanan anlaşmanın ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayacak barışçıl bir anlaşma olduğu duyuruldu.

Nükleerde son durak İstanbul
Rusya'nın başkenti Moskova'da 18-19 Haziran günlerinde 5+1 ülkeleriyle İran arasındaki nükleer müzakerelerin bir sonraki ayağı, 3 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleşecek

İran'dan AB'ye 'nükleer' uyarı
İran, AB'ye bir mektup göndererek, müzakereleri olumsuz etkileyecek eylemlerden kaçınılmasını istedi.

Hedef yerli nükleer
Enerji Bakanı Taner Yıldız, "8 üniteden sonra yerli nükleer santral hedefimizi büyük ihtimalle hayata geçireceğiz" dedi.

Dünyanın nükleer haritası
1980`li yıllarda dünyada toplam nükleer santral sayısı 218 iken, bu rakam günümüzde 435`e kadar yükseldi. Peki dünyada planlanan ya da inşaat halinde olan nükleer projeler hangileri? Günümüzde 31 ülkede toplam 435 adet nükleer santral bulunuyor. OECD`nin Uluslararası Enerji Ajansı`nın (EIA) her yıl yayımladığı rapora göre, 2011 yılında dünyadaki santraller 370 GW kurulu kapasiteleriyle 2.5 trilyon KW enerji üreterek, dünya enerji ihtiyacının...

Rusya İran'da yeni nükleer tesis inşa edecek
İran Dışişleri Bakanı ve eski Nükleer Başmüzakereci Ali Ekber Salihi, ülkesinin yakında Rusya ile yeni bir nükleer tesisin inşası konusunda anlaşma imzalayacağını söyledi. İran'dan yapılan açıklamanın Hasan Ruhani'nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinden bir hafta sonra yapılması dikkat çekti.

Türk firmaları nükleer santral işine koştu
Bakan Yıldız, Türkiye'de inşaa edilecek nükleer santrallerin yapımında tedarikçi olmak için Türk firmalarından yoğun ilgi olduğunu belirterek, "Şu ana kadar envanter anketine 350’ye yakın firma katıldı" dedi. Böylece nükleer santral projesinde tedarikçi olmak için istekli olduklarını ortaya koydular.

Fukuşima'da risk, sanılandan 18 kat yüksek
Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santralı'nda yeni bir sızıntı daha saptandı. Ayrıca nükleer santral çevresinde yapılan araştırmalar, sızıntı oranının tahmin edilenden 18 kat daha fazla olduğu belirlendi.

İsrail'in elinde 80 nükleer başlığı var
"Bulletin of the Atomic Scientists" dergisinde yer alan bir raporda, İsrail'in elinde en az 80 adet nükleer başlık ve 190 tane daha üretmeye yetecek kadar malzeme olduğu iddia edildi.

Japonya'yla askeri anlaşma
Türkiye ile Japonya nükleer işbirliği konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma daha çok nükleer teknolojinin askeri kullanımı ve üçüncü ülkelere transferini düzenleyen şartları içeriyor

Nükleer Teknoloji Üniversitesi kuruluyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ile Türkiye arasında yapılacak ev sahibi hükümet anlaşması kapsamında Nükleer Teknoloji Üniversitesi'nin kurulacağını söyledi.

Dünya nükleerden vazgeçmiyor
Dünyada artan enerji taleplerine paralel olarak nükleer santral sayısı da artmaya devam ediyor. 31 ülkede aktif 437 nükleer reaktör bulunurken, 14 ülkede 68 reaktörün inşaatı sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, 2035'e kadar dünyanın elektrik ihtiyacının yıllık ortalama yüzde 2,2, toplamda ise yüzde 70'e varan oranda artması bekleniyor.