11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Uyuşturucu kullanımında korkutan bilanço

Son Güncelleme: 26 OCAK 2013 - TSİ 11:18

38 kişinin göz altına alındığı son uyuşturucu operasyonu, Türkiye'de madde bağımlılığının ulaştığı boyutları bir kere daha gözler önüne serdi. Adalet Bakanlığı verilerine göre uyuşturucudan mahkum olanların sayısı 2006 yılında 2 bin 832 iken bu rakam 2012 yılında 74 bin 449'a yükseldi. Bu korkunç bilanço, denetimli serbestlik kararıyla birlikte ortaya çıktı. 

Bu kapsamda Aralık 2012 sonunda cezaevlerinden salıverilen 161 bin mahkumdan 74 bininin uyuşturucu madde kullandığı açıklandı.

Yetkililer son yıllarda uyuşturucu ile mücadeleye büyük önem veriyor. Polis, düzenlediği operasyonlarla zehir tacirlerine göz açtırmamaya çalışıyor. Uyuşturucu kullanan kişilerin sayısındaki bu artış aynı zamanda “Polisin düzenlediği baskınlarla gerçek verilere ulaşıldı.” şeklinde de yorumlanıyor.  
Tedavi görmek için ülke genelindeki 17 AMATEM'e (Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi), başvuran uyuşturucu bağımlıları ise yoğunluktan dolayı olumlu cevap alamıyor. Çünkü tedavi merkezleri günde 200 hastadan fazlasına bakamıyor ve ancak iki -üç ay sonrasına randevu verebiliyor. Sağlık Bakanlığı bu durumun önüne geçmek için çalışma başlattı. İstanbul'daki Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'yle ortak yürütülen proje kapsamında ilk kademe merkezleri kurularak uyuşturucu bağımlılarının hızlı şekilde tedavi görmeleri sağlanacak.

‘Denetimli serbestlik’ kararı verilen uyuşturucu bağımlılarının tedavisinin kesintiye uğramadan devam etmesi için ‘ilk kademe merkezleri’ kurulacak. İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürü Gültekin Gökduman, artık hastaların aylarca sırada beklemeyeceğini duyurdu.

Ülke genelinde sayıları 17 olan AMATEM’lere (Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi) sevk edilen bağımlı sayısı bir hayli yüksek. Yoğun çalıştıkları halde tedavi merkezleri günde 200 hastadan fazlasına bakamıyor ve bu yüzden ancak iki ya da üç ay sonrasına randevu verebiliyor. Ne var ki bu durum cezaevlerinden denetimli serbestlikle çıkan binlerce uyuşturucu hükümlüsünün tedavisini zorlaştırıyor. Son 6 yılda denetimli serbestlik kararı verilen kişi sayısı 15 bin iken, bu rakam Aralık 2012 sonunda 161 bine yükseldi. Uyuşturucu kullanan kişi sayısı ise 3 binden 74 bine çıktı. Sağlık Bakanlığı ise harekete geçerek, AMATEM’deki yığılmaların önüne geçmek için İstanbul Taşra Teşkilatı ile ortaklaşa bir çalışma başlattı. Bağımlıların tedavisinin kesintiye uğramadan hızlı bir şekilde yürütülmesi için ‘ilk kademe merkezleri’ kurulacak. Bilgiyi aktaran İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürü Gültekin Gökduman, uyuşturucunun vücuttan yaklaşık 20 günde atıldığını kaydederek, aylar sonra verilen tahlilin, kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığının tespitini zorlaştırdığını ifade ediyor. Gökduman, bu nedenle bağımlıların denetimli serbestlik kararlarının daha hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirilmesi için Bakırköy ile Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastaneleri’nde ‘ilk kademe merkezleri’nin kurulacağını söylüyor. Bağımlı olmayanların tedavileri çok kısa bir süre içerisinde tamamlanıp 1 yıllık tedavi süreci için denetimli serbestlik müdürlüğüne gönderilecek. Bu sayede kararlar çok hızlı ve etkin bir şekilde verilecek. Bağımlı olmayanlar aylarca Bakırköy’e gidip gelmeyecek. Bağımlı olanlar ise AMATEM’de tedavi altına alınacak.