10 Rebi'ül-evvel 1446 | 14 Eylül 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Virüsten korunmanın en etkili yolu; doğru beslenme, güçlü bağışıklık

Son Güncelleme: 23 MART 2020 - TSİ 09:32

Uzmanlar, mevsimsel olarak bilinen nezle ve gribal enfeksiyonlardan farklı bir tür olarak yaygınlık gösteren virüsten (COVID-19) korunma noktasında önemli değerlendirmelerde bulunuyor.

Kışın kapalı ortamlarda kalınması ve yurt dışı seyahatlerle yaygınlık kazanan virüsten korunma yöntemleri diğer grip türlerinden hiç farklı değil ve son derece basit.

Yapılması gereken, endişe ve paniğe kapılmadan, sağlıklı ve dengeli beslenerek, tedbirli olmak; sosyal medya ve internetteki asılsız bilgilere itibar etmeden sağlık kurumlarının yönlendirmelerini dikkate almak olarak ifade ediliyor.

Öte yandan, sigara içmek, hijyene dikkat etmemek, sağlıksız beslenmek, virüsler dahil tüm hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, dengeli ve sağlıklı bir yaşama riayet etmek yerine bir virüs türü üzerinde yoğunlaşmanın doğru olmadığını vurguluyor.

Bireysel olarak hangi tedbirleri almalıyız?

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İlker İnanç Balkan, AKRA’ya yaptığı açıklamada, virüslerden korunmak için alınması gereken bireysel tedbirleri şöyle sıraladı:

Yurt dışından dönenler bir süre evden çıkmamalı

Hastalık öyküsü saklanmamalı

Öksürme, grip, nezle gibi hastalığı olanlar maske takmalı

Eller sık sık yıkanmalı. Dışarıdan eve gelindiğinde, ortam değiştiğinde, dışarıdan gelen bir paket açıldığında en az yarım dakika eller yıkanmalı, kolonya da kullanılabilir

Hastaneye maske ile gidilmeli

Öksüren kişiden uzak durulmalı, öksürüldüğünde mendile veya kol içine hapşırılmalı, öksürülmeli

Hijyen kurallarına dikkat edilmeli

Kronik hastalığı olanlar ve yaşlı kimseler mümkün mertebe evden çıkmamalı

Çevre temizliğine özen gösterilmeli 

Enfeksiyonlardan korunmak ve bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılmalı?

Dr. Balkan, “Bağışıklığın güçlü olması, enfeksiyonları daha hafif atlatmak için çok önemlidir. Kronik hastalıklar takip edilmelidir. Yaşam tarzı tüm sağlık konularında öne çıkmaktadır” diyerek şu önerilerde bulunuyor:

“Bizim organik, fıtri yaşam tarzını tercih etmemiz, dengeli beslenmemiz gerekir. Günlük aktivitenin ihmal edilmemesi, dengeli uyku, stres ve olumsuz düşüncelerin hayatımızda yer bulmaması bağışıklıkta son derece önemlidir. Dostluk, kardeşlik, muhabbet, hüsnü niyet bunlar insanın üzerinde olumlu etkiler bırakır. Ancak kişi karamsar ise zihninde olumsuz durumlar kuruyor ise sürekli kaygılı ise bağışıklığı olumsuz etkilenir. Stres, hastalıklara daha çabuk yakalanma ve daha ağır geçirmesine sebep olur. Ruhsal dinginlik, dengeli beslenme, sportif aktiviteler, sosyallik olumlu katkı sağlar yalnızlık ise olumsuz bir durumdur.

Temizliğe riayet edilmelidir. Birbirimize hakkımızın geçtiği kamusal alanlarda daha hassas davranılmalıdır. Örneğin sigara için kişi sadece kendi sağlığını, damarlarını, akciğerlerini, kalbini bozmuyor, çevresindekilere de dumanıyla zarar veriyor. Dengesiz beslenme, zararlı alışkanlıklar bağışıklığımızı bozar.”

Doğal öneriler

“Diğer taftan, çörek otu, zencefil, bal, evde mayalanmış yoğurt, probiyotikler, turşu bağışıklığı güçlendirmek adına bir bütünün parçasıdır. Sadece bunlar tek başına etkili olmaz. Bunun yanında katkılı gıdalardan uzak durma, yüksek karbonhidratlı gıdalar, tansiyon böbrek yetmezliğine sebep olabilecek yüksek miktarda tuzdan sakınmak gerekir.

Havalar ısındığında virüs aktivitesini kaybedecektir. Ülke, toplum ve birey olarak hep birlikte önlemler alarak, tedbirli davranmak yeterli olacaktır.”