20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

Son Güncelleme: 2 HAZİRAN 2017 - TSİ 11:24

Her sene olduğu gibi bu sene de Ramazan ayının ilk Cuma günü (bugün) saat 10.00’da mübarek Hırka-i Şerif ziyarete açıldı. Hırka-i Şerif; hafta içi saat 10.00 ila 18.00 arası, hafta sonu ise 09.00 ila 18.00 arasında görülebilecek ve ziyaret, arife günü ikindi namazı sonrasına kadar devam edecek.

Kadir Gecesi ise, ziyaret teravih namazı sonrası sabah 2:30’e kadar devam edecek.  Kapsamlı bir restorasyondan geçtiği ve çalışmaların bu yıl da devam ettiği için kapalı olan camide, ibadet etmek isteyen ziyaretçiler caminin avlusundaki geçici mescide yönlendirilecek.

Hırka-i Şerif bugüne nasıl ulaştı?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (sav.) Veysel Karani'ye hediye bıraktığı Hırka-i Şerif'in muhafazasını üstlenen 59. kuşaktan torunu Barış Samir, Hırka-i Şerif'in, Veysel Karani'ye, Hz. Peygamber'in vasiyeti üzerine vefatından sonra Hz. Ali ve Hz. Ömer tarafından intikal ettirildiğini , şu bilgilerle anlattı:

"Veysel Karani Hazretleri, Medine'ye Peygamber Efendimizi görmeye gidiyor ama Tebük Seferi'nde olduğu için onu göremeden Yemen'deki hasta annesine söz verdiği için dönmek zorunda kalıyor. Peygamber Efendimiz ve Veysel Karani Hazretleri gönül gözüyle birbirlerini görüyorlar aslında. Efendimiz, kendisi vefat ettikten sonra miraca çıkarken üzerinde olan hırkasını Veysel Karani Hazretlerine verilmesini vasiyet ediyor. Hz. Ömer'le, Hz. Ali de bu vasiyeti yerine getiriyor. Daha sonra Veysel Karani Hazretleri, Kuzey Irak'a çıkıyor Hz. Ali'nin yanında Sıffin Savaşı'nda 657 yılında şehit oluyor. Daha sonra Hırka-i Şerif kardeşine geçiyor. Buradan da silsilesi boyunca 59 kuşaktır bugüne kadar gelmiş durumda."

"Hırka-i Şerif, bu odanın içinden çıkarılmıyor"

Barış Samir, Hırka-i Şerif'in bir yıl boyunca nasıl korunduğunu şöyle anlattı:

"Bu gördüğünüz teşhir şekliyle bu kapıları kapatıyoruz, temizliğini içerisinin yapıyoruz. Hırka-i Şerif'in korunduğu ve muhafaza edildiği vitrinin içinde farklı bir iklimlendirme var. Onun içinde ramazandan sonra da Hırka-i Şerif bu şekilde muhafaza ediliyor. Hırka-i Şerif bu cami açıldığından beri yani 160 seneden fazla zamandır bu odanın içinde. Hiçbir zaman da Hırka-i Şerif, bu odanın içinden çıkarılmıyor. Hırka-i Şerif, keten, pamuk ve ipekten yapılmıştır. İki keten levhanın arasına bu pamuk desenler nakşedilmiş. Bu pamuk desenlerin de sabitlenmesi için ipek kuş gözleriyle dikilmiştir."

Hırka-i Şerif'in korunduğu camekanın dış havayla irtibatı bulunmadığını belirten Samir, "İçeride daha yüksek bir basınç var. Onun için dışarıdan içeri hava girmiyor, içerinin de sıcaklığı ve nemi sürekli olarak Hırka-i Şerif'in şartlarına uygun şekilde tutuluyor." dedi.

"Her ramazan 1 milyonun üstünde ziyaretçi geliyor"

Barış Samir, Hırka-i Şerif Camisi'nin 3 senedir İstanbul Valiliğinin sponsorluğunda restore edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Çok ağır işleyen, çok ince işi olan bir kapsamda yapılıyor restorasyon. O yüzden de bu sene yine Hırka-i Şerif ziyaretini parkurlarını inşaat görüntüsünden çıkartıp, normal ziyaret edilebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız Hırka-i Şerif'i, arife günü ikindi vaktine kadar ziyaret edebilecek. Ziyaretler hafta içi 10.00 -18.00, hafta sonu 09.00-18.00 arası olacak. Genelde her ramazan 1 milyonun üstünde ziyaretçi geliyor. En kalabalık gün de Kadir Gecesi oluyor. Hırka-i Şerif, Kadir Gecesi sabah ezanına kadar ziyarete açık olacak."

AA