19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Bereketsiz sezonun nedeni, aşırı avcılık mı?

Son Güncelleme: 16 ŞUBAT 2016 - TSİ 11:51

‘Vira Bismillah’ diyerek 1 Eylül 2015’te denize açılan balıkçılar, 228 gün boyunca tezgahları şenlendirecek bir av sezonu yaşamayı umarken büyük hayal kırıklığı yaşıyor. 2015-2016 av sezonunun bitmesine sadece 58 gün kala balıkseverler de denizlerimizin en bol balığı hamsiyi bile pahalı fiyatlarla alabiliyor.

Hamsi, istavrit, uskumru, palamut, lüfer, barbun, mezgit gibi pek çok balık türü bu sezon tezgâhlarda yerini almadı. Yasal avlanma boyunun çok altındaki balıkların satışa sunulması, sezonun kötü geçtiğinin başka bir işareti olarak kabul ediliyor.

‘Avcı türler azaldı’

Tedirgin eden av sezonunu değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak, “Balıkçılığın bu yıl düşmesinin ilk nedeni aşırı avcılık ve yüksek balıkçılık kapasitesi. Av araçlarının seçici olmaması, yasadışı, kayıtdışı ve düzenlenemeyen avcılık denizlerimizi tüketiyor.

Deniz kirliliği, küresel iklim değişikliği, hatta istilacı türler de etkili. Aşırı avcılık sonucu hedeflenen balık stokları azalmaya başlar. Önleyici tedbir alınmazsa türler kaybolur. Ekosistemden bir türün kaybolması, onunla beslenen diğer türleri de etkiler. Bozulan ekosistemde önce avcı balıklar kaybolur. Karadeniz’de orkinos ve foklar kayboldu, Mersin balıklarının nesli tehlike altında. Avcı türlerin azalmasıyla bu türlerin yemi olan denizanaları aşırı çoğaldı” dedi.

Milliyet