17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

17 bin kişi pasif içicilikten ölüyor

Son Güncelleme: 27 ŞUBAT 2017 - TSİ 10:28

Tütün ve Alkol Düzenleme Kurumu (TAPDK), geçtiğimiz günlerde tütün ürünleri tüketim rakamlarını açıkladı. Verilere göre Türkiye’de geçen yıl satılan sigara miktarı yüzde 2.2 oranında artarken, bu oran 2010 yılına göre yüzde 13 oranında artış gösterdi.

İç piyasada gerçekleşen 19 milyar adet makaron satışı önceki yıla oranla yüzde 116.6, nargilelik tütün üretimi ise yüzde 190.7 oranında arttı. TAPDK verilerine göre sarmalık kıyılmış tütün üretimi de bir önceki yıla göre yüzde 109.4 oranında artarak 211 ton oldu. Ortaya çıkan tabloyu yorumlayan uzmanlar artışın sürmesi halinde Türkiye’nin bir felaketle karşı karşıya olduğu görüşünde.

‘Sağlık felaketi’

Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz, özellikle gençler arasında hızla artış gösteren nargile tüketiminin de akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa neden olacağı uyarısında bulunarak; “Dumansız hava sahası uygulaması başladığında nargile tüketimi de, sigara tüketimi gibi düşme eğilimine girmişti.

Tütün ürünlerinin kullanımındaki artış, daha fazla akciğer kanseri vakası, daha fazla sağlık harcaması, daha fazla ölüm anlamına geliyor. Her yıl yaklaşık 30 bin yeni akciğer kanseri tanısı konulurken, 20 bin vatandaşımızı bu hastalık nedeniyle kaybediyoruz. Erkeklerde tüm kanserlerin yüzde 21.8’ini, kadınlarda ise yüzde 4.9’unu akciğer kanseri oluşturuyor.

Tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi hastalığın en büyük nedenleri arasında. Bir paket sigara içilen evde büyüyen her çocuk günde 5 sigara içmiş kadar olumsuz etkileniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde her yıl 1.8 milyon kişi yeni tanı alıyor. Ülkemizde 2008-2012 arasında alınan önlemlerle 1 milyon kişi sigarayı bıraktı. Bu önemli bir başlangıç. Ancak son dönemde sigara tüketiminde artış bizleri endişeye sevk ediyor. Bu artış trendi devam ederse, sağlık felaketi yaşarız” dedi.

Milliyet