20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Ege’de mandalina ve zeytin dona kaldı

Son Güncelleme: 8 OCAK 2015 - TSİ 11:15

Soğuk dalgası İzmir’de ağaçta kalan ürünü vurdu. Son 50 yılın en soğuk 2 gecesini yaşayan mandalina üretim merkezleri Seferihisar, Gümüldür ve Ürkmez’de, ağaçta kalan ürün satılamaz hale geldi.

Türkiye’nin satsuma mandalina üretim merkezi olan Gümüldür, Ürkmez ve Seferihisar’da mandalin bahçelerinde ürünün yaklaşık dörtte üçü ağaçta duruyor. Ortadoğu’da siyasi kriz, Rusya’da ise devalüasyon gibi sebeplerle ihracatın azalması mandalinada arz fazlası oluşturduğu için Seferihisar’da ürünün üçte birinin henüz ağaçta olduğunu belirten Seferihisar İlçesi Mandalina Üreticileri Birliği Başkanı Cumhur Eriş, ağaçta kalan ürünün soğukta çürüdüğünü belirtti.

Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü’nün sadece mandalinada 22.5 milyon TL tutarında zarar tespit ettiği bbelirten Eriş, “Yöremizin en büyük tarımsal gelir kaynağı mandalina. Seferihsar’da ürünün üçte biri ağaçta ve bu ürün don nedeniyle satılamaz hale geldi. Gümüldür ve Özedere’de de ürünün dörtte biri ağaçta duruyor. Mandalina üreticisi açısından felaket bir durum söz konusu. Ürünü bahçede kalan üreticinin kredi borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Ağaçta kalan zeytin de zarar gördü

Ege Bölgesi’nde zeytin hasadı kasım ayında başlıyor. Ancak, bazı bölgelerde yağışlı geçen aralık ayı boyunca hasat imkanı bulamayan bazı üreticilerinin zeytinlikleri de dondurucu soğuktan zarar gördü. Kuzey Ege, Akhisar ve Manisa’da zeytinliklerde büyük oranda hasadın bittiğini belirten Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, hasadın tamamlanmadığı Kuzey Ege’nin dağlık kesimleri gibi yerlerde ağaçtaki zeytinin soğuktan zarar gördüğünü vurguladı.

Türkiye’de hasadı artık erkene alındığı için fiyatları etkileyecek ölçüde bir zarardan söz edilemeyeceğinin altını çizen Tibet, “Ancak özellikle Ege’de aralık ayı yağışlı geçtiği için ürününü toplamayan bazı üreticiler var. Bu zeytinliklerde dökülme ve don nedeniyle sofralık zeytin ve yağlık zeytin kalitesi düştü. Umuyorum ki kar nedeniyle ağaçta önemli kırılma ve hasar oluşmaz. Artık ülkemizde zeytin ağacı varlığı çok arttı. Bundan sonra daha da artacak. Bazı bölgelerde kar dalları kırmış” diye konuştu.

Kar yağışı Eskişehir’de seraları vurdu

Eskişehir’de etkili olan kar yağışı nedeniyle Sarıcakaya, Mihalgazi, İnönü ve Tepebaşı ilçelerinde, 872 dekar örtü altı tarım alanının zarar gördüğü bildirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, 30-31 Aralık’ta il ve ilçelerde görevli teknik personelin, yoğun kar yağışı nedeniyle zarar tespiti yaptığını belirterek, “Ön tespit çalışmalarında Sarıcakaya, Mihalgazi, İnönü ve Tepebaşı’nda 445 çiftçiye ait 872 dekar örtü altı tarım alanında zarara tespit edildi” dedi.

Dünya